Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

13ο Δ.Σ. Καλαμάτας: Τα «Ηχοτοπία της Καλαμάτας» γνώρισαν μαθητές από την Ιταλία

Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία που επισκέφτηκαν την Καλαμάτα, γνώρισαν και την ηχητική πλευρά της πόλης. Μελέτησαν και απόλαυσαν τα προνομιακά ηχητικά περιβάλλοντα της Καλαμάτας αλλά και του Ταϋγέτου. Η δραστηριότητα μελέτης των «ηχοτοπίων» – όπως λέγονται – της Καλαμάτας εντάχθηκε στην 10η Ανθοκομική Καλαμάτας, διοργανώθηκε από το Δίκτυο «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου» και είχε τίτλο «Είμαστε ό,τι ακούμε (και όχι μόνο με τα αυτιά μας): Κατανοώντας τους ήχους στην φύση και στη ζωή (We are what we hear (not only with our ears): Understanding sounds in nature and life).

 

Τί έκαναν οι επισκέπτες μαθητές στην Καλαμάτα; Στις 23 Μαΐου το πρωί περπάτησαν στην πόλη και στο πάρκο και έκανα δραστηριότητες βιωματικής ηχοπαιδαγωγικής. Άκουσαν, κατέγραψαν και έβγαλαν συμπεράσματα για τους ήχους σε διάφορα σημεία της πόλης, δηλαδή σε διάφορα ηχοτοπία της Καλαμάτας.

Το ηχοτοπίο του πάρκου σιδηροδρόμων, για παράδειγμα, έχει εξαιρετική ποιότητα γιατί περιστοιχίζεται από οδούς ήπιας κυκλοφορίας φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό πτηνών, χρησιμοποιείται από τους πολίτες για αναψυχή με σεβασμό προς το περιβάλλον και εμπλουτίζεται ηχητικά από τα ρέοντα νερά και τα σιντριβάνια.

Με την υποστήριξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου, που συντόνισε την επίσκεψη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, οι μαθητές «άκουσαν» την Καλαμάτα με ειδικό λογισμικό στις κινητές συσκευές τους και «περιβαλλοντόφωνα», δηλαδή σωλήνες που μεταφέρουν τους περιβαλλοντικούς ήχους «κουρδισμένους» στο αυτί μας.

Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ταΰγετο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στις 24 Μαΐου η ομάδα των Ιταλών μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από το Γυμνάσιο «Scuola secondaria di primo grado, Istituto comprensivo “Melanzio-Parini”», της πόλης Montefalco, μαζί με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, παρακολούθησαν ένα ημερήσιο πρόγραμμα με τίτλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» που περιλαμβάνει:

α) Βιωματική παρουσίαση της Κυκλικής Οικονομίας και Της Φυσικής Καλλιέργειας στο Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής Αλαγονίας (SwapShop),

β) μουσειοπαιδαγωγική επίσκεψη στο χώρο του Κέντρου Πατατόσπορου Αλαγονίας,

γ) ηχοπαιδαγωγική επίσκεψη στο «Κυκλικό Μονοπάτι Αλαγονίας» («καταρράκτης της Νεράιδας» και καταρράκτης άνω μεριάς)

δ) παραδοσιακό γεύμα στην ιστορική Ταβέρνα «Μαυρίκης» και

ε) μέσω των τοπικών μονοπατιών, επίσκεψη στον Ιστορικό ναό Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας.

Οι νεαροί επισκέπτες της πόλης μας διαπίστωσαν την εξαιρετική ποιότητα του αστικού και του ορεινού ηχητικού περιβάλλοντός μας, τα οποία μάλιστα έχουν διακριθεί με «διάφανες σημαίες» για τα προνομιακά ηχοτοπία τους, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιήθηκε σε παλιότερα έτη.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο ευχαριστεί για την υποστήριξή τους τον Δήμο Καλαμάτας και όλη την διοργάνωση της Ανθοκομικής Έκθεσης, τοπ ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας συντονιστικό φορέα του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, τον κύριο Παναγιώτη Μανίκη υπεύθυνο του Σχολείου Αυτάρκειας Αλαγονίας, την Κοινότητα Αλαγονίας και τον πρόεδρο Γεώργιο Καζάκο, τον επιστημονικό υπεύθυνο του φορέα υλοποίησης «Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου» και εκπαιδευτικό του σχολείου κύριο Δημήτριο Σαρρή και τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους της κοινότητας Αλαγονίας.