Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

2 Δεκεμβρίου: Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” και μόνιμη έκθεση Μαρία Κάλλας “γιορτάζει” τα γενέθλιά του

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” και η μόνιμη έκθεση Μαρία Κάλλας “γιορτάζει” τα γενέθλιά του. Επίσης, είναι η ημέρα γενεθλίων της Μαρίας Κάλλας.

“Αγαπητοί,

κάθε χρόνο τέτοια ημέρα ο Σύλλογος μας πραγματοποιούσε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο της δικής του ίδρυσης, μα πολύ περισσότερο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μεγαλύτερη φωνή του 20ου αιώνα, της Μαρίας Κάλλας.

Ο Σύλλογος μας, ως σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου της Καλαμάτας που φέρει το όνομα της μεγάλης σοπράνο, φέρει πρώτος σε παλαιότητα στον τίτλο του το όνομα Μαρία Κάλλας στη χώρα.

Δυστυχώς η εποχή που ζούμε και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις δεν μας επιτρέπουν να διοργανώσουμε κάποια εκδήλωση, σεβόμενοι πλήρως τα μέτρα που ισχύουν για την μη εξάπλωση του κορωνοιού.

Ευελπιστούμε το επόμενο έτος να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτό που εμείς, τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων, έχουμε ως όνειρο μα και σκοπό.

Είμαστε σίγουροι πως με τη βοήθεια όλων αυτό το όνειρο θα πραγματωθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως…..

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου 1923 γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στα χρονικά της τέχνης. Η Μαρία Κάλλας.

Σήμερα, 98 έτη μετά, η Κάλλας παραμένει αξεπέραστη καλλιτέχνιδα, τιμώντας την καταγωγή της ως Ελληνίδα και ως Μεσσήνια – από την πλευρά του πατέρα της.

Δεν θα σας κουράσουμε με πολλά λόγια για την La Divina όπως είναι γνωστή, γιατί είμαστε σίγουροι πως όλοι γνωρίζουν- ακόμη κι αν δεν ακούν όπερα- ποια είναι η Μαρία Κάλλας.

Θα σας παραθέσουμε μονάχα λίγα πρόσφατα στοιχεία.

Οι δίσκοι της Μαρίας Κάλλας – οι δίσκοι βινυλίου μόνο- ετησίως κατά μέσο όρο φτάνουν σε πωλήσεις τον τρομερό αριθμό των 12.000.000! Στην εποχή του διαδικτύου και των δημοφιλών μέσων μουσικής (youtube, spotify κλπ) τα βινύλια μόνον που πωλούνται από επανεκδόσεις ηχογραφήσεων της Μ. Κάλλας αφήνουν κατά πολύ πίσω πωλήσεις δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχή μας.

Στο έτος που διανύουμε έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 εκδόσεις για το έργο, τη ζωή μα και βιβλία μυθοπλασίας και  τουλάχιστον 3 βιογραφίες που μεταφράστηκαν σε όλο τον κόσμοσε μια εκ των οποίων συμμετείχε ως πηγή και μέρος του αρχείου του Συλλόγου μας- και πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 παραστάσεις στην Ελλάδα για την Μ. Κάλλας.  Για 4η χρονιά η παράσταση “Μάστερ Κλας” με την Μ. Ναυπλιώτου στο θέατρο Παλλάς, στο Ηρώδειο “οι επιστολές της Μαρίας Κάλλας” με την Μ. Μπελούτσι και στην Εθνική Λυρική Σκηνή η παράσταση της Μ. Αμπράμοβιτς “οι 7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας”.

Ενδεικτικά σημειώνουμε τα άνωθεν για να τονίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη και σήμερα για αυτό το τρομερά γοητευτικό μύθο της  Μαρίας Κάλλας.

Η Ελλάδα- όπως είχε σημειώσει και ο τ. Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος του ραδιοφώνου και τ. διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σπουδαίος μουσικός Κύριος Δ. Μαλούχοςέχει διαχειριστεί τραγικά και εντελώς παραμελήσει την περίπτωση της Μαρίας Κάλλας, σε εγκληματικό σημείο.

Δε θα καταφύγουμε σε γραφικές συγκρίσεις με χωριά της Γερμανίας όπου πωλούνται κάθε είδους προϊόντα με το πρόσωπο του Μότσαρτ πχ, γιατί κάτι τέτοιο δεν μας αντιπροσωπεύει ούτε ως Σύλλογο ούτε ως αισθητική.

Η Μαρία Κάλλας, έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές ακόμη και πρόσφατα μεγάλο ντόρο (υπενθυμίζουμε το γλυπτό του Δήμου Αθηναίων στην είσοδο του Ηρωδείου) γυρω από το όνομά της.

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2007, είναι ήδη 14 ετών και από τη πρώτη στιγμή έδωσε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στα πολιτιστικά γεγονότα αρχικά της Καλαμάτας, έπειτα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και σε βάθος χρόνου σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χώρας.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, για τα μέλη μας και για την “οικογένεια” του Συλλόγου Αποφοίτων. Μαζί με τους φίλους, τους γονείς και πολλούς φορείς της πόλης που έχουμε συνεργαστεί – σχεδόν με όλους- συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αναδείξουμε το υλικό που διαθέτει η Καλαμάτα (σε καλλιτεχνικό επίπεδο), εξάγοντας όσο μπορούμε και προβάλλοντας στο μέτρο του δυνατού ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις.

Και πάλι επιτρέψτε μας να σημειώσουμε ενδεικτικά ορισμένες συνεργασίες ή διοργανώσεις μας.

  • Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας (Kalamata Drama International Summer School) σε συνεργαγία με το Θεατρικό Οργανισμό Theatre Alive! Αποτελεί μια μοναδική διοργάνωση εντατικής εκπαίδευσης από μια καταξιωμένη διεθνή ομάδα καθηγητών που πραγματοποιείται ετησίως στην Καλαμάτα προσελκύοντας μαθητές που ταξιδεύουν στη Μεσσηνία για να το παρακολουθήσουν.
  • Το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα Circle of Art. Ένας κύκλος αφιερωμένος στις τέχνες που άνοιξε φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2023. Για τον φετινό κύκλο παρόλες τις δυσκολίες καταφέραμε και εκπληρώσαμε το στόχο μας (αλλάζοντας φυσικά τον αρχικό μας προγραμματισμό και προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες). Καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν στη Καλαμάτα και παρουσίασαν σειρά δωρεάν εργαστηρίων που μεταδόθηκαν σε όλο τον Κόσμο. Η καταξιωμένη σχεδιάστρια Nathalie Bries ταξίδεψε από το Ντουμπάι και  μίλησε για το θεατρικό κοστούμι, έπειτα ο καλλιτέχνης, Ακαδημαϊκός και σκηνογράφος Pawel Dobrzycki ταξίδεψε από την Πολωνία και αντίστοιχα παρουσίασε τη δουλειά του για τη κατασκευή σκηνικών στο θέατρο. Και πρόσφατα η υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθηκης και Αρχείου και Διεθνων Σχεσεων στο Εθνικό Θεατρο Ειρήνη Μουντράκη, μίλησε για την μυστήρια δουλειά του Δραματολόγου.

Το κύκλο αυτό των εργαστηρίων παρακολούθησαν άτομα από Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ, Ντουμπάι και φυσικά Ελλάδα.

Ο φετινός Κύκλος της Τέχνης (circle of Art) θα κλείσει με το εργαστήριο ‘Bear Workshop’ με εισηγήτρια την καθηγήτρια της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου Gabrielle Moleta, ξεκινώντας αύριο (3/12) και ολοκληρώνοντας το εργαστήριο αυτό την Δευτέρα 6/12.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Κύκλος της Τέχνης χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα BAREVA του Λίχτενσταϊν και πως τόσο το εργαστήριο Bear Workshop και το Διεθνές θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας, έχουν τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.

  • Η δημιουργία και συντήρηση στον υπόγειο χώρο του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας,βεστιαρίου που συγκεντρώνει περισσότερα από 160 κοστούμια, αφίσες, προγράμματα, banners και σκηνικά απο θεατρικές παραγωγές του Συλλόγου μας, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Η πλειοψηφία των κοστουμιών είναι ραμμένα από μέλη του Συλλόγου, όπως τις: Αγγελική Σάμπαλη και Κωνσταντίνα Σταματοπούλου με την δεύτερη να εργάζεται στο Άμπου Ντάμπι στον γνωστό σχεδιαστή Όσκαρ Ντε Λα Ρέντα καθώς και την καταξιωμένη σχεδιάστρια Nathalie Bries του Οίκου Nathalie D’Anvers με μεταξωτά κοστούμια αξίας χιλιάδων ευρώ. Σημαντικό και ξεχωριστό για συναισθηματικούς λόγους απόκτημα, ειναι το μοναδικό κοστούμι στο κόσμο, που προέκυψε έπειτα από την διδακτορική έρευνα της Nathalie Bries του Παν/μιου της Σορβόννης για την έδνυση την εποχή του Χαλκού και την Αρχαία Αττική. Η μέθοδος κατασκευής του είναι εκείνη που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες – από την ύφανση έως και το βάψιμο. Το κοστούμι αυτό ήταν μέρος της παράστασης “Delphic Maxims” του Ιδρύματος Eyphrosine ISBL Brussels και σχεδιάστηκε για το ρόλο της Εκάβης (ηθοποιός -Γ. Ηλίοπουλος, παραγωγή 2018). Το κοστούμι αυτό φιλοξενείται και παρουσιάζεται στην έκθεση του Συλλόγου μας μαζί με τις επιστολές της Μαρίας Κάλλας.
  • Η κατασκευή και συντήρηση της επίσημης Ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, mariacallas.gr . Ενός domain που ανήκει στο Σύλλογο μας και σε ετήσια βάση συγκεντρώνει – λόγω του ονόματος και μόνο- εκατομμύρια επισκέπτες.
  • Αυτή την στιγμή, η ομάδα μας ολοκληρώνει την ψηφιοποίηση του τελευταίου μέρους τηςΔωρεάς που έγινε στο σύλλογο μας από τους Κυρίους Andrew Visnevski και Colin Deane. Πλέον, το σύνολο του αρχείου μας περιλαμβάνει 1 σπάνιο αυτόγραφο της Μαρίας Κάλλας, 78 γνήσιες φωτογραφίες από την ζωή και την καριέρα της, προγράμματα από εμφανίσεις της στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, άρθρα και κριτικές που συνοδεύουν τα προγράμματα αυτά και τις 7 επιστολές του προσωπικού της αρχείου – με τις τελευταίες να εκτίθενται από το 2013 στο ισόγειο χώρο του Κτηρίου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στο Σύλλογο από την διεύθυνση του Σχολείου.

Να σημειώσουμε πως ήδη βρισκόμαστε σε επαφές για να αποδεχθούμε επιπλέον δωρεές εμπλουτισμού του αρχείου μας, με τη δωρεά ενός ζευγαριού γάντια που φορούσε η σοπράνο καθώς και μεγάλη συλλογή δίσκων που πλέον δεν κυκλοφορούν να ξεχωρίζουν.

Το αποτέλεσμα της συστηματικής, κοστοβόρας και χρονοβόρας διαδικασίας για τη συγκέντρωση του αρχείου τούτου δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Είναι όμως εκείνο το μικρόβιο της προσφοράς και της καλλιτεχνικής ανησυχίας που δεν μας επιτρέπει να το βάλουμε κάτω. Όλοι μας στο σύλλογο Αποφοίτων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας εργαζόμαστε αφιλοκερδώς – και το τονίζουμε αυτό με περίσσια τιμή.

Όνειρο μας, το επόμενο έτος, στις 2 Δεκεμβρίου 2022 να εγκαινιάσουμε έναν μόνιμο χώρο που θα φιλοξενεί και θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού κι αναφοράς στην Καλαμάτα – και η διασύνδεση του χώρου αυτού  με τον Δήμο Οιχαλίας που ευελπιστούμε να αποπερατώσει ένα έργο που συζητείται για χρόνια, αυτό της “αναπαλαίωσης” της πατρικής Οικίας της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώριο Ιθώμης.

Επιθυμούμε δε, αυτό να γίνει τον επόμενο χρόνο για να ανοίξουμε σε συνεργασία με όλους τους δημιουργικούς φορείς της περιοχής μας έναν κύκλο εκδηλώσεων υποδεχόμενοι το 2023, έτος όπου θα κλείνουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Η περιοχή μας μπορεί να δείξει τον δρόμο με τον απαραίτητο σεβασμό στο όνομα της Μαρίας Κάλλας και να πρωτοστατήσει σε πανελλαδικό επίεδο, δημιουργώντας έναν χώρο όπου θα παρουσιάζεται μόνιμα το αρχειακό υλικό που ο Σύλλογός μας διατηρεί και  επαυξάνει χρόνο με το χρόνο – χώρος που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

Υπολογίζουμε και βασιζόμαστε στην αρωγή του Δήμου Καλαμάτας και του Δημάρχου Κύριου Α. Βασιλόπουλου με τον οποίο έχουμε συνομιλήσει σχετικά και επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και η έδρα του Συλλόγου μας και ο κεντρικός άξονας της δημιουργικότητάς μας, είναι η πόλη της Καλαμάτας.

Πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε στο μέλλον – έχοντας ξεπεράσει καταστάσεις σαν αυτή της πανδημίας-  δημιουργώντας έναν χώρο αντάξιο στο όνομα και τη κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας.

Οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε και το επιτρέψει το πρόγραμμά σας, σας περιμένουμε με χαρά στην έκθεση των επτά επιστολών της Μαρίας Κάλλας στο ισόγειο του κτηρίου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, μέχρι να μετεγκατασταθεί σε ένα μόνιμο “σπίτι” το σύνολο της έκθεσής μας. Με εκτίμηση, τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

tel: +30 695 5933407 www.mariacallas.gr

Facebook page: Maria Callas Alumni Association of  Music School of Kalamata

Twitter: @KALAMATA_MUSIC

Instagram : Maria_Callas_Alumni”