Σάββατο
1
Οκτώβριος
TOP

5 καθημερινές συνήθειες που γερνάνε το δέμα σου πρόωρα

Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι ορισμένες από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να την επιταχύνουν;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν δεν κοιμάσαι επαρκώς το δέρμα σου φαίνεται κουρασμένο και ταλαιπωρημένο; Ότι όταν δεν τρέφεσαι σωστά μπορεί να εμφανίσεις σπυράκια και η επιδερμίδα να μην δείχνει τόσο λεία; Δεν είναι η ιδέα σου. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, μπορεί να πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης. Μερικές φορές παραμελούμε τον εαυτό μας και ξεχνάμε ότι για να μας «φροντίσει» πρέπει να τον φροντίζουμε κι εμείς.

Τα προϊόντα περιποίησης είναι συχνά μια εναλλακτική λύση ή μια λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Μπορούν να μας τονώσουν και να μας βοηθήσουμε να δείχνουμε πιο «φρέσκοι». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν τρώμε υγιεινά, τότε σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες για τον οργανισμό μας. Μία από αυτές είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Μιλήσαμε με τον Χαράλαμπο Αγγελακόπουλο, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, για ορισμένες από τις συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας τα οποία βλάπτουν το δέρμα μας και εάν γίνονται συχνά έχουν αρνητικές συνέπειες.

1. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό

Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνο το δέρμα μας από τον ήλιο, αλλά επιβραδύνει και τον ρυθμό γήρανσής του. Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελακόπουλος, «η χρήστη αντηλιακού παρεμποδίζει την βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι υπεύθυνη σε ποσοστό 80% για παθήσεις δερματικές και γήρανση δέρματος. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε αποδόμηση του κολλαγόνου».

Γι’ αυτό πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας συχνά, ώστε να προστατέψουμε το δέρμα μας. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε αυτό που συνήθως ξεχνάμε ή αμελούμε: η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο – ναι, και τον χειμώνα, ακόμα κι αν χιονίζει!

2. Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη κρύβει πολλούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων είναι εθιστική, δεν έχει θρεπτική αξία και, όταν την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. μπορεί να γίνει τοξική. Αν αναλογιστούμε τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η ζάχαρη έχει την τάση να «κρύβεται» σε ορισμένα προϊόντα και τροφές, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά ή το αλκοόλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ow.gr