Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία

Σε 6.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων και προσώπων που θεωρούνται VIP. Οι περισσότεροι έχουν αποσπαστεί στα «Επίσημα» από μονάδες αιχμής όπως η Αμεση Δράση και η Ασφάλεια Αττικής, αφήνοντας κενά σε υπηρεσίες που –τυπικά τουλάχιστον– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με το έγκλημα.

Στις λίστες των αποσπασμένων ή διατιθέμενων στη φύλαξη στόχων περιλαμβάνονται για παράδειγμα αστυνομικοί – φρουροί πρώην βουλευτών, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται 10 ή ακόμα και 15 χρόνια. Ενστολοι που φυλάνε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, επιχειρηματίες που πόρρω απέχουν από το να θεωρούνται στόχοι, ενώ στελέχη της αστυνομίας διατίθενται στη φύλαξη ακόμα και νεκροταφείων.

«Πείτε μας πόσοι»

Ακόμα και οι ίδιες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται κατά καιρούς να μη γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων. Στις 10 Ιουλίου 2023 ενδεικτικά ο διευθυντής του γραφείου του –τότε– υπουργού Νότη Μηταράκη είχε στείλει έγγραφο με την ένδειξη «Κατεπείγον» προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να μάθει πόσοι αστυνομικοί και μέσα διατίθενται στην προστασία επισήμων.

«Παρακαλούμε όπως προβείτε στην αποστολή κατεπείγοντος εγγράφου ώστε εντός 48 ωρών να ενημερωθεί αρμοδίως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με το προσωπικό και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων», αναφερόταν στο σχετικό έγγραφο. Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει επί υπουργίας του και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Συνέταξε μια απόρρητη υπουργική απόφαση για τη μείωση των αστυνομικών που απασχολούνται στην προστασία στόχων, η οποία πάντως δεν υλοποιήθηκε.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του Γ. Σουλιώτη στο www.kathimerini.gr πατώντας εδώ