Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

7 νεκρές γλώσσες που χάθηκαν για πάντα στον χρόνο

Οι γλώσσες είναι ανθρώπινα δημιουργήματα και ως εκ τούτου έχουν κι αυτές έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Μερικές “νεκρές” γλώσσες έχουν εξελιχθεί σε άλλες και υπό αυτήν την έννοια, επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Άλλες όμως εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τίποτα για αυτές σήμερα.

Ακολουθούν επτά γλώσσες που σήμερα δεν τις μιλάει κανείς (μάλλον), αλλά κάποτε, στον αρχαίο γνωστό τότε κόσμο, δέσποζαν μεταξύ των απλών ανθρώπων και των βασιλιάδων τους.

ΑΚΚΑΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τα ακκαδικά ήταν η κύρια γλώσσα που μιλούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν σε όλη την έκταση της Μεσοποταμίας. Η γλώσσα πήρε το όνομά της από την πόλη Ακκάδ, ένα σημαντικό κέντρο του μεσοποταμιακού πολιτισμού, αν και θεωρείται αρχαιότερη ακόμα και από την ίδια την πόλη.

Είναι η παλαιότερη επιβεβαιωμένη σημιτική γλώσσα και στη γραπτή της εκδοχή χρησιμοποιούταν η σφηνοειδής γραφή.

Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας συνήθιζαν να μιλούν σε αυτήν τη γλώσσα για σχεδόν 3.000 χρόνια, από το 2800 π.Χ. έως και το 500 μ.Χ. Τα αραμαϊκά όμως ήρθαν και την αντικατέστησαν. Αν και η αραμαϊκή γλώσσα ήταν στενά συνδεδεμένη με την ακκαδική, ωστόσο, ήταν πιο εύκολη και εύχρηστη, γι’ αυτό, αργά και σταδιακά, οι άνθρωποι την προτίμησαν.

Μετά από πολλούς αιώνες όπου θεωρούταν μυστηριακή και ακατανόητη, οι μελετητές τον 19ο και τον 20ο αιώνα μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες αυτής της αρχαίας γλώσσας και να την επαναφέρουν στη ζωή κατά κάποιον τρόπο.

A recovered stone is displayed at the Iraqi National Museum in Baghdad, Iraq, Monday, April 1, 2013. Tens of thousands of artifacts chronicling some 7,000 years of civilization in Mesopotamia are believed to have been looted from Iraq in the chaos which followed the the US-led invasion in 2003. Despite international efforts to track items down, fewer than half of the artifacts have so far been retrieved. (AP Photo/Hadi Mizban)
Έκθεμα στο Μουσείο της Βαγδάτης. AP Photo/Hadi Mizban  AP

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

ΠΗΓΗ news247.gr