Η ιστορική διαδρομή και η μοναδική συμβολή της ΚΕΟΣΟΕ στην αναπτυξιακή πορεία του αμπελοοινικού κλάδου και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια, αναδείχθηκε πανηγυρικά στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια λειτουργίας της, στο Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και του συνεταιριστικού και αγροτικού χώρου.
Μια εκδήλωση που υπερέβη τον επετειακό χαρακτήρα της και αναδεικνύεται σε ορόσημο για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, καθώς η ευρεία πολιτική εκπροσώπηση, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι συνεταιριστικές ιδέες παραμένουν ζωντανές και ότι υπάρχει ισχυρή πεποίθηση για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το συνεταιριστικό κίνημα στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το διατύπωσε άλλωστε κατά την ομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στις μεγάλες δομικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα.
Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Οίνου της οικογένειες Μάρκου στην Παλλήνη, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γιό του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πρώτοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Μάκης Βορίδης, Αλέκος Κοντός, Βαγγέλης Αργύρης, Σταύρος Αραχωβίτης, Βασίλης Κόκκαλης, εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές από την Αττική και την Περιφέρεια όπως οι Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Καραμέρος, Διαμάντω Μανωλάκου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Γιώργος Βλάχος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττική, οι δήμαρχοι πολλών δήμων της Αττικής, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος ΑΠΣΙ Πίνδος Ανδρέας Δημητρίου, Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γιάννης Σκούτας, ο πρόεδρος του ΣΕΟ Στέλιος Μπουτάρης, πανεπιστημιακοί καθώς και όλα τα μέλη της ΚΕΟΣΟΕ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων σε πρόσωπα της πολιτικής, του συνεταιριστικού χώρου, σε προσωπικότητες του Τύπου και πανεπιστημιακούς για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και του οίνου.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση του αείμνηστου Παναγιώτη Κατσούλα τέως πρόεδρου της ΚΕΟΣΟΕ και αναμορφωτή της πορείας της.
Ο αείμνηστος κ. Κατσούλας υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα για το συνεταιριστικό αμπελοοινικό κίνημα της χώρας. Με διορατικότητα, οργανωτική ικανότητα και βαθιά πίστη στη δύναμη της συλλογικότητας, συνέβαλε καθοριστικά στη μετάβαση της ΚΕΟΣΟΕ από έναν καθαρά θεσμικό φορέα σε έναν δυναμικό οργανισμό με ουσιαστική εμπορική και αναπτυξιακή παρουσία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ελήφθησαν στρατηγικές αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της συνεταιριστικής οινοποιίας στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει η απόφαση του 1978 για την ίδρυση του πρώτου καταστήματος διάθεσης συνεταιριστικών κρασιών στην Αθήνα, μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή για την εποχή, που στόχευε να φέρει το συνεταιριστικό κρασί πιο κοντά στον Έλληνα καταναλωτή και να αναδείξει την ποιότητα της ελληνικής αμπελουργικής παραγωγής.
Υπό την καθοδήγησή του, η ΚΕΟΣΟΕ ανέπτυξε εκτεταμένο δίκτυο χονδρικής και λιανικής πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επένδυσε σε σύγχρονες υποδομές, αποθηκευτικά κέντρα και μεταφορικά μέσα, ενώ προώθησε καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας, όπως η δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο και η ανάπτυξη νέων εμπορικών σημάτων, όπως τα «Vin Signe» και «Traubi Soda».
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην καθιέρωση των συνεταιριστικών κρασιών στη συνείδηση του ελληνικού κοινού. Την περίοδο 1985–1990, μέσα από τη συστηματική προβολή και τη στήριξη της πολιτείας, τα συνεταιριστικά κρασιά απέκτησαν ευρεία αναγνωρισιμότητα, ενισχύοντας παράλληλα το κύρος και την κοινωνική αξία της συνεταιριστικής ιδέας.
Ο κ. Κατσούλας άφησε ως παρακαταθήκη ένα πρότυπο διοίκησης που συνδύαζε το όραμα με τον ρεαλισμό, την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα με τη συλλογική προσφορά. Η συμβολή του στην ιστορία της ΚΕΟΣΟΕ και της ελληνικής οινοποιίας παραμένει διαχρονική και πολύτιμη.
Για την προσφορά και τον καθοριστικό του ρολό στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου τιμήθηκε από τον ΚΕΟΣΟΕ. Το βραβείο παρέλαβαν ο γιος του Αντώνης και τα εγγόνια του Παναγιώτης και Βασίλης Κατσούλας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλιπόντας διετέλεσε πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡ» και του Αθλητικού Ομίλου Μιλτιάδης. Από το 1974 έως το 2009 ήταν ιδιοκτήτης και εκδότης της επαρχιακής εφημερίδας «ΜΑΧΗ».

Το βραβείο παρέλαβαν ο γιος του Αντώνης και τα εγγόνια του Παναγιώτης και Βασίλης Κατσούλας.
