Του Μιχάλη Αντωνόπουλου.
Γεωλόγου – γεωτεχνικού περιβάλλοντος.
Βιώνουμε σήμερα μια από τις χειρότερες περιόδους της τελευταίας πεντηκονταετίας που ο δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης μας.
Πώς φθάσαμε όμως μέχρι εδώ.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ έχει ακολουθήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση και την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων που τροφοδοτούν την ύδρευση του δήμου.
Όπως αναφέρετε σε σχετικές δηλώσεις του δήμαρχου, με χρηστή διαχείριση κατάφερε να φέρει άριστα οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό που δεν κατάφερε όμως είναι να εξασφαλίσει την ομαλή υδροδότηση της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων και ενοτήτων.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανθηρής οικονομικά διοίκησης είναι να έχουμε περισσότερα από 9.000.000 στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ, αλλά να μην έχουμε νερό να πιούμε.
Για να φτάσουμε λοιπόν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, αναφέρουμε τους αντικειμενικούς λόγους που φτάσαμε ως εδώ.
- Δεν εκπονήθηκε στρατηγικό σχέδιο για την επάρκεια νερού μέχρι σήμερα.
- Δεν εξασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία δικτύου και δεξαμενών, με αποτέλεσμα να αστοχήσει η δεξαμενή Πηδήματος με τραγικές συνέπειες μέχρι σήμερα στην υδροδότηση.
- Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον αγωγό μεταφοράς Φ800, τμήμα του οποίου είναι ακόμα στην Κίνα.
- Δεν προέβλεψε ούτε μελέτησε η ΔΕΥΑΚ την σύνδεση των Πηγών του Αγίου Φλώρου, με τον αγωγό μεταφοράς και την δεξαμενή του υδραγωγείου ως εναλλακτική λύση, παρά μόνο λίγους μήνες πριν.
- Δεν εξασφαλίστηκε ποιότητα των υδάτων στις πηγές Αγίου Φλώρου και Πηδήματος αλλά και των άλλων τοπικών κοινοτήτων, με την σύνδεση τους με το βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας. Η μελέτη που πληρώθηκε πάνω από 1 εκ. Ευρώ εγκαταλείφτηκε.
- Το ίδιο έγινε και με τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων από τις Κιτριές και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδρομή του, με οσμές και αστοχίες.
- Δεν περιορίστηκαν οι απώλειες του δικτύου, με εκσυγχρονισμό και αντικαταστάσεις σωληνώσεων, ούτε οι κλοπές και οι καταχρηστικές συνδέσεις για άρδευση, με νερό ύδρευσης, με αποτέλεσμα το σύνολο των απωλειών να υπερβαίνει το 40 με 50 % .
- Δεν δρομολογήθηκε μελέτη, για εναλλακτική υδροδότηση, από τα πλούσια και καλής ποιότητας υδατικά αποθέματα του Ταϋγέτου, μικρού κόστους και κλιματικά ουδέτερης λειτουργίας, αφού έρχονται στις βρύσες μας χωρίς ενεργειακή επιβάρυνση και εκπομπές ρύπων.
- Δεν προωθήθηκαν σύγχρονες λύσεις με φράγματα, λιμνοδεξαμενές αποθήκευσης ανάντη ώστε να χρησιμοποιούν την ξηρά περίοδο ακόμα και σε περιόδους αστοχίας των έργων υποδομής η σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που είναι όλο και πιο συχνές.
- Δεν αντιλήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ότι κλιματικά ουδέτερη πόλη και κλιματική προσαρμογή, σημαίνει σχεδιάζω, προτείνω έργα ανακούφισης από τις συνέπειες αυτής.
Ποια λοιπόν είναι αυτά τα έργα που θα δώσουν λύση στο έντονο υδρευτικό πρόβλημα.
Οι γεωτρήσεις τις τελευταίας στιγμής που έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού ως γνωστό αυξάνουν την ήδη κακή αλατότητα των υπόγειων υδάτων.
Γνωρίζουμε όλοι ότι το θαλασσινό νερό εισχωρεί στον υδροφόρο ορίζοντα του συστήματος Παμίσου – Νέδοντα και υποβαθμίζει την ποιότητα του. Άρα και αυτό που πίνουμε από τις γεωτρήσεις.
Καταγράφονται όλο και υψηλότερες τιμές αλατότητας και νιτρικών στις νέες γεωτρήσεις που εκτελέστηκαν. Άρα πιο πρόβλημα θα λύσουμε.
Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή του κυρίου Βασιλόπουλου θα πρέπει να εξετάσει την αποθήκευση και την αντλιοταμίευση, που αποτελούν το μοναδικό σύγχρονο τρόπο επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος, που μάλλον μας διέφυγε αφού προτεραιότητα είχαν οι αναπλάσεις, το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΚ και πολλά της καθημερινότητας.
Τέλος το σημαντικότερο όλων τα 9.000.000 ευρώ αποθεματικό αποτελούν τρανή απόδειξη και ομολογία ότι δεν κατόρθωσε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να κάνει έργα, αλλά να χρεώνει υπέρογκα τέλη τους δημότες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με συνέπεια να φτάσουμε σε γενικευμένη λειψυδρία και αστοχία του υδραγωγείου σε καίρια σημεία και μάλιστα στην κρίσιμη θερινή περίοδο με εκατοντάδες επισκέπτες να έχουμε εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση.
Τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης εκ του νόμου είναι ανταποδοτικά, άρα έχετε την υπερχρέωση να τα επιστρέψετε στους δημότες με έργα.
Επίσης δεν έχετε εκπονήσει μελέτες η δεν έχετε υλοποιήσει έργα για να υπάρχει επάρκεια και να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά τους μήνες αιχμής από βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Να χρησιμοποιηθεί επιτέλους το νερό του βιολογικού για άρδευση με τριτοβάθμια επεξεργασία και να περισσέψουν μερικές χιλιάδες κυβικά σε νερό ύδρευσης.
Η σχετική νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των ΔΕΥΑ είναι ξεκάθαρη. Εισπράττεις τέλη και παρέχεις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Ανταλλάσσεις τέλη με υπηρεσίες και έργα. Είναι δείγμα απραξίας έργων και αστοχία οικονομικής διαχείρισης η συσσώρευση ενός υπέρογκου ποσού που υπερβαίνει τα 9.000.000 ευρώ στο αποθεματικό της ΔΕΥΑΚ. Τι θα πούμε σε όλους αυτούς που πληρώνουν με διακανονισμό τα τέλη η χάνουν το «προνόμιο» να έχουν νερό στις βρύσες τους.
Μας ξεπέρασαν οι συλλογισμοί και ο έκτακτος σχεδιασμός που ορίσατε ως δημοτική αρχή κύριε δήμαρχε, με αποτέλεσμα να βιώνουμε την χειρότερη περίοδο από άποψη ύδρευσης στην Καλαμάτα.