Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος -Μια ξεχωριστή διοργάνωση που κέρδισε τις εντυπώσεις (video)

Ένα σημαντικό γεγονός σήμερα έριξε αυλαία. Ένα γεγονός με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο που συγκέντρωσε και φέτος χιλιάδες μαθητές. Ο λόγος για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη. Κατά τη διάρκειά του εκτυλίχθηκε ένα πολυδιάστατο ακρόαμα και θέαμα, εμπνευσμένο από την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την τέχνη του τόπου.

Η σπουδαία διοργάνωση επέστρεψε μετά από δύο χρόνια και καθήλωσε το κοινό, με παραστάσεις δράματος και κωμωδίας που παρουσίασαν θεατρικές ομάδες σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από την Royal Academy of Dramatic Art (RADA) του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσέφερε στους μαθητές μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία με το αρχαίο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο, σημείωσε κατά την τελετή λήξης ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, για να προσθέσει ότι με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, η Δημοτική Αρχή θα το αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας.

Στη συνέχεια συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την άρτια διοργάνωση, τις θεατρικές ομάδες των σχολείων και της Βασιλικής Ακαδημίας που συμμετείχαν, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συμβολή της, τους εθελοντές, το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, το ΕΚΑΒ και το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.

Η τελευταία μέρα έκλεισε με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού σε μετάφραση του Ν.Α. Παναγιωτόπουλου.

Υπόθεση του έργου: Ο Θεός Διόνυσος με τον πανέξυπνο δούλο του Ξανθία πηγαίνουν στον Άδη για να φέρουν πίσω ως σωτήρα της Αθήνας τον Ευριπίδη. Φτάνοντας, όμως εκεί θα πέσουν σε ένα «Πόλεμο και γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία :  Χρήστος Γαλίτης Θεατρολόγος.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Καρκάντζου Φιλόλογος.

Σκηνικά: Βασιλική Σπύρου  καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.

Κοστούμια: Βασιλική Σπύρου  καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.

Μουσική Επιμέλεια παράστασης: Χρήστος Γαλίτης Θεατρολόγος, Βασιλική Καρκάντζου Φιλόλογος.

Θεατρική Ομάδα: ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΒΑΛΕΤΤΑ ΦΑΙΔΡΑ, ΒΕΡΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΩΒΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΔΕΛΛΗ ΔΑΦΝΗ, ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΠΑΣΣΑ ΝΙΚΗ.

Την τελετή λήξης πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Η Χαρά του Παιδιού» σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη. Χορογραφία Αγγελική Αγγελοπούλου.  Προπονήτριες: Αγγελική Αγγελοπούλου, Ηλλιάνα Στυλιανοπούλου, Μαρία Κόκκαλη. Απαγγελία του ποιήματος του Κ. Παλαμά «Ειρήνη» από τον Τάκη Κακαλέτρη.

Τη σημερινή παράσταση και τελετή λήξης παρακολούθησαν μαθητές από τα  Δημοτικά Σχολεία 3ο Μεσσήνης, 18ο Καλαμάτας, Βαλύρας και Κάμπου, το Γυμνάσιο Φιλιατρών, τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης και τη Θεατρική Ομάδα της Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

Στην τελετή λήξης παρέστησαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Τσέλιου και Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος του Δήμου σε θέματα πολιτισμού δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές, η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης και υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Χορευτικού Ομίλου Λίνα Καμαρινοπούλου, ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Μεσσήνης Κώστας Πανούσης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κ.ά.