Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Ανησυχία για συνωστισμό και εισαγόμενα κρούσματα – Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα από 1η Ιουλίου

Σε αυξημένη επαγρύπνηση εξακολουθούν να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε δημόσιες συναθροίσεις ανά την Ελλάδα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι οι εικόνες αυτές είναι «κακό σημάδι» που μαρτυρά εφησυχασμό και ο εφησυχασμός προοιωνίζεται αναζωπύρωση της πανδημίας, όπως συνέβη επί παραδείγματι στη Σερβία.

Τους επιστήμονες εξάλλου, ανησυχεί, η αναζωπύρωση του κοροναϊού, στις γειτονικές μας χώρες. Και γι’ αυτό έχουν τεθεί οι αρχές σε «πορτοκαλί» συναγερμό καθώς ο συνδυασμός των ανοικτών συνόρων και του συνωστισμού που παρατηρείται σε πολλές περιοχές (πάρτι, πανηγύρια κ.λπ) μπορεί να αποβεί μοιραίος και για τη χώρα μας.

Έχοντας ως κύριο μέλημα, την προστασία της δημόσιας υγείας, το βάρος πέφτει στους ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.

Οι αρμόδιοι δίνουν «μάχη» αφενός για να μην «ξεφύγει» κάποιο κρούσμα, αφετέρου για να καταγράψουν όσο πιο πλήρη και ολοκληρωμένα γίνεται τα στοιχεία κάθε κρούσματος. Ζητείται δε, επιτακτικά και από όλους, η σχολαστική τήρηση των οδηγιών και των κανόνων.

113 τα νέα κρούσματα κοροναϊού τον Ιούλιο – Εισαγόμενα τα 47

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές είναι τα εισαγόμενα κρούσματα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιουλίου μέχρι χθες 5 του μήνα, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 113 νέα κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 47 ήταν εισαγόμενα.

Όπως εκτιμάται, εξάλλου από τα 492 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, τα περίπου 95 αφορούν άτομα που έχουν έρθει στη χώρα είτε μέσω αεροδρομίων ειτε μέσω συνοριακών σταθμών, κυρίως του Προμαχώνα.

Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ανησυχία για την αναζωπύρωση του κοροναϊού στις γειτονικές μας χώρες

Ανησυχία προκαλεί στις Αρχές και το γεγονός ότι κοροναϊός πολιορκεί τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Εκτός από τη Σερβία –στους πολίτες της οποίας αποκλείστηκε η διέλευση– η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι σήμερα.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στις Βαλκανικές χώρες ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές, καθώς πολλά θετικά «εισερχόμενα» περιστατικά εντοπίζονται και ανάμεσα σε τουρίστες βαλκανικών χωρών.

Κάτι που σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».

Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

«Ελπίζω να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές»

Τους επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα και οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού σε δημόσιες συναθροίσεις ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Νίκο Σύψα, οι εικόνες αυτές είναι «κακό σημάδι» που μαρτυρά εφησυχασμό.

«Ένα ή δύο από τόσα άτομα να είναι ασυμπτωματικά και να έχουν κοροναϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν 100 άτομα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Σημασία έχει η απόσταση, όχι τον αν βρίσκονται σε ανοιχτό η κλειστό χώρο. Είναι πολλαπλά επικίνδυνα καταστάσεις. Ελπίζω  να μη γίνει ατύχημα και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο κ. Σύψας.

Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» συμπλήρωσε.

Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο

Σχετικά με την επιστολή εδικών στον ΠΟΥ, όπου γίνεται λόγος για αερογενή μετάδοση του ιού, ο κ. Σύψας, εξήγησε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στον τρόπο μετάδοσης του Covid-19, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για αερογενή μετάδοση, παρά μόνο για σταγονίδια.

Στο ερώτημα εάν μειώθηκε η θνησιμότητα του κοροναϊού, υπογράμμισε την αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα προσβολής.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προφυλάσσονται κατά κύριο λόγο, οπότε δεν τους προσβάλλει ο ιός. Κυρίως, προσβάλλονται οι νέοι, και  γι’ αυτό ίσως ελαττώθηκε η θνησιμότητα του ιού. Υπήρξε αλλαγή ηλικιακών ομάδων. Πάντως η Ευρώπη είναι σε ύφεση αυτό το διάστημα» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα κοροναϊού.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολίου, σημειώνοντας πως «Υπάρχει εμβόλιο που βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσεως τρία. Έως τον Οκτώβριο θα υπάρχουν οι απαντήσεις. Ελπίζω να έχουμε θετικά νέα. Φάση τρία σημαίνει ότι δοκιμάζεται σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε ενδημικές περιοχές, όπως Βραζιλία και Μέση Ανατολή» είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι άλλο ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και άλλο να έχουμε μαζική παραγωγή για να το έχουμε διαθέσιμο στο φαρμακείο της γειτονιά μας. θέλει πάρα πολύ χρόνο».

«Να απαγορευτούν τα πανηγύρια»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού.

Ο επιστήμονας επανέλαβε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερ μετάδοσης.

«Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδί μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.

Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα  ο ίδιος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος συστήνει πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Σερβίας που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα.

Υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε 2ο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.

3.519 συνολικά τα κρούσματα

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχονται σε 3.519.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι χθες Κυριακή, είχαμε καταγεγραμμένους 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς. 

www.in.gr