Μερίδιο σε μια τουριστική αγορά που καλπάζει διεκδικεί πλέον οργανωμένα η Ελλάδα θεσπίζοντας φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπούς συνταξιούχους. Έτσι, στο πλάι των σταθερών αξιών όπως το κλίμα, η ασφάλεια και το χαμηλό συγκριτικά κόστος ζωής, η ελληνική πολιτεία προσφέρει στους baby boomers του πλανήτη και χαμηλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους με 7% για 10 χρόνια εφόσον μεταφέρουν στη χώρα τη φορολογική τους έδρα.
Αν και ο ανταγωνισμός από χώρες του νότου της Ευρώπης είναι ισχυρός, με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία να έχουν ήδη οργανωθεί στον τομέα προσέλκυσης του «ασημένιου τουρισμού», δηλαδή πολιτών άνω των 55 ετών και συνταξιούχων, εν τούτοις και η Ελλάδα προσαρμόζεται ενισχύοντας παράλληλα άλλες δράσεις όπως ο ιαματικός ή ο ιατρικός τουρισμός, που συμπληρώνουν ως ένα βαθμό τα προαπαιτούμενα για έναν ηλικιωμένο τουρίστα.
Ειδικότερα, μετά και τα εύσημα που έλαβε η χώρα για τη διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού – τουλάχιστον στην πρώτη φάση- αυτά αναμένεται να κεφαλαιοποιηθούν στο μέλλον, προκειμένου η χώρα να καταστεί η «Φλόριντα» της Ευρώπης.
Στην παρούσα φάση η χώρα έχει εκμεταλλευτεί μόνον κατά τύχη το δυναμικό εκείνο τμήμα του παγκόσμιου τουριστικού πληθυσμού, που αφορά σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνω των 65 πολίτες στην Ευρώπη ταξιδεύουν για περισσότερες ημέρες και εκτός της εποχής αιχμής, βοηθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά προτιμούν να καταλύουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για την πώληση παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα.
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με διεθνή στοιχεία της Nielsen, η γενιά των baby boomers – δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και 1962- έχουν υψηλό εισόδημα, έχουν κατοχυρώσει καλύτερες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές από τις επόμενες γενιές και δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για υπηρεσίας υγείας και ευεξίας, καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως η αγορά δευτερογενούς κατοικίας.
Σύμφωνα με μελέτες, οι ηλικιωμένοι τουρίστες μακράς διάρκειας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν ενοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτι στον προορισμό τους. Αυτή η κατηγορία, που έχει και το όνομα «snowbird tourism», μεγαλώνει ολοένα και περιλαμβάνει κυρίως συνταξιούχους από πλούσιες βόρειες χώρες, που επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος του χρόνου (συνήθως το χειμώνα) σε νοτιότερα, θερμότερα κλίματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο οργανισμός διαΝΕΟσις, ποσοστό 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη σύνταξή του να πάει να μείνει στη Νότια Ευρώπη. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι 9%. Στην Αγγλία είναι 15,3%. 120.000 Βρετανοί ηλικίας άνω των 65 ζουν σήμερα στην Ισπανία -ένας αριθμός που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο, πολύ γρήγορα, καθώς τα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 20 χρόνια εκτιμάται ότι υπάρξει ζήτηση στη Νότια Ευρώπη για περίπου 2,7 εκατομμύρια παραθεριστικές κατοικίες.
Στην Ελλάδα, σποραδικά ξένοι υπήκοοι αποκτούν ακίνητα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο η δημιουργία συγκροτημάτων και κατοικιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας είναι μια ανύπαρκτη δραστηριότητα.
Υπό το πρίσμα ωστόσο των παραπάνω δεδομένων, ήδη κινητοποιούνται επενδύσεις αυτού του τύπου. Έτσι, εκτός από τις πολυτελείς κατοικίες στο Costa Navarino, και εκείνες που στο μέλλον θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό, επενδυτές με εκτάσεις σε περιοχές με καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εξετάζουν τη δημιουργία ειδικών συγκροτημάτων κατοικιών που απευθύνονται σε «ασημένιους τουρίστες». Ήδη, μεσοπρόθεσμα σχέδια καταρτίζει ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις για τη δημιουργία συγκροτημάτων έως και 500 κατοικιών στην περιφέρεια της χώρας.
https://www.huffingtonpost.gr/