Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Ανάλυση Δερμιτζάκη: “Θα είχαμε 600-900 κρούσματα αν είχαμε την ταυτοποίηση άλλων χωρών”

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση και ανάλυση με σωρεία συμπερασμάτων για την επιδημιολογική πορεία της χώρας έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. “Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους δεν είναι πια αλήθεια”.

Το ερώτημα για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή επιδημιολογική κατάσταση, εν συγκρίσει μάλιστα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλησε να σχολιάσει και να αναλύσει ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης προχώρησε σε δύο παρατηρήσεις σχετικά με την πορεία της χώρας, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορονοϊού, φτάνοντας και σε μία σειρά συμπερασμάτων, αλλά και εκφράζοντας μία διαφορετική οπτική, όχι μόνο της κατάστασης, αλλά και των μέτρων που χρειάζονται για την αντιμετώπισή της.

Αρχικά, αναφορικά με τις δύο παρατηρήσεις, ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως Η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα” και ότι “σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα είναι 4η χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες”.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ο καθηγητής υποστήριξε πως ο αριθμός θα ήταν διπλάσιος ή και τριπλάσιος αν “είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χωρών όπως η Αυστρία, η Ελβετία και άλλες. Θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα και όχι 300″.

Εν συνεχεία, ο Μανώλης Δερμιτζάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν και τα οποία “πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή κι όχι “μικροδιαχείριση” της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέτρα απλά στην κατανόηση, σχετικά οριζόντια, έστω κι αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Πχ μάσκα παντού αλλά και αύξηση της τηλεργασίας. Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατόρια ή τα καφέ και μπαρ δεν βοηθάει αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά με καθημερινούς μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μέτρα ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μη ρίχνουμε συνέχεια τα βάρη στους νέου, ούτε και να λάβουμε περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους”.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και “η κορύφωσή της είναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρότερα, αλλά σημαντικά θέματα να λύσουμε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα. Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους, όχι μόνο δεν βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια αλλά και δεν είναι πια αλήθεια”.

Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή:

www.news247.gr