Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Σε 15 ημέρες αποφασίζει η κυβέρνηση για το καθολικό lockdown

Το τελευταίο χαρτί της παίζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή καθολικού lockdown με τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται ικανοποιητικά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται υπό πίεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Τα πάντα φαίνεται ότι θα κριθούν τις επόμενες 15 ημέρες, οπότε οι ειδικοί θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την απόδοση των τελευταίων μέτρων που εφαρμόζονται από το προηγούμενο Σάββατο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απογόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο τρία και τέσσερα, δηλαδή «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού αντίστοιχα.

Αν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες απογοητευτική πόσο μάλλον αν επιδεινωθεί, η επιβολή γενικού lockdown είναι αναπόφευκτη.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και μέτρο προκειμένου να μην βάλει «λουκέτο» στην οικονομία και την κοινωνία, όπως τον Μάρτιο, αλλά ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα «παίξει» με την δημόσια υγεία, ρίχνοντας το μπαλάκι και στους πολίτες.

«Από εμάς και την υπακοή μας στα μέτρα εξαρτάται εάν θα επιβληθεί γενικό lockdown» επαναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά και τις νέες εκκλήσεις του πρωθυπουργού για τήρηση των μέτρων.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο να καταφέρει γερά χτυπήματα στη χώρα, ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, με τους επιστήμονες να κρούουν κώδωνα κινδύνου για υπαρκτό κίνδυνο διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού των κρουσμάτων τον επόμενο μήνα.

Ανησυχητικά τα στοιχεία

Προς το παρόν τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά με τον κοροναϊό να επελαύνει. Μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «πορτοκαλί» δηλαδή μια ανάσα από το lockdown.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι, ενώ συνεχώς σκάνε νέες υγειονομικές βόμβες σε γηροκομεία και ιδρύματα. 

Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (πορτοκαλί) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο).

Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
  • 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
  • 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
  • 2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Φόβος για Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες, όπου ήδη εφαρμόζονται περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα με την ελπίδα να αποδώσουν άμεσα και η διασπορά του ιού να ανακοπεί.

Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μία πηγή ανησυχία, όπως στα Ιωάννινα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, τόνισε στην σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές ώστε να δούμε αν κάποιες περιφέρειες θα ανέβουν στο επίπεδο επικινδυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη ημέρα η 9η Νοεμβρίου

Η 9η Νοεμβρίου, είναι η κρίσιμη ημερομηνία καθώς συμπληρώνονται 15 ημέρες από την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η 9η Νοεμβρίου θεωρείται καλή ημερομηνία ώστε να υπάρχει μία πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα για τις περιοχές που έχουν μπει στο πορτοκαλί και στο κόκκινο επίπεδο.

Στις επόμενες 14 μέρες από την εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι επιστήμονες θα μελετήσουν τα στατιστικά δεδομένα κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση:

·Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού ή ακόμη και εκτός Ελλάδας

· Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 21:00

· Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών

Ειδικότερα παρ΄ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η εισήγηση για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας.

Συναγερμός στα 1.500 κρούσματα

  • Στις 16 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 508 κρούσματα.
  • Στις 24 Οκτωβρίου αυξήθηκαν στα 935 κρούσματα.

Αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν σωστά και συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης, σε οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλάσια κρούσματα, κοντά δηλαδή στα 2.000, αριθμός μη διαχειρίσιμος από τα νοσοκομεία της χώρας και τότε θα σημάνει ο συναγερμός, ενδεχομένως και lockdown.

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο MEGA.

«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», πρόσθεσε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κοροναϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα» επισήμανε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κυρία Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα, ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία.

Σε 15 ημέρες «κληρώνει» για το καθολικό lockdown

Οι εξελίξεις όσον αφορά στην λήψη μέτρων αναμένονται ραγδαίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί με πολύ γρήγορούς ρυθμούς και με πολύ σκληρά μέτρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA και του Γιάννη Χρηστάκου.

Υπάρχει μάλιστα ένας αριθμός «ορόσημο» που θα σημάνει το καμπανάκι που είναι τα 1.500 κρούσματα.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να δούμε ένα γενικευμένο lockdown σε κάποιες περιφέρειες π.χ Θεσσαλονίκη. Αυτό το μέτρο μπορεί να έρθει και νωρίτερα, στα επόμενα τρία 24ωρα, κι αφορά στις «κόκκινες» περιοχές.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο πιθανόν να το δούμε ως την Παρασκευή, είναι ένα lockdown τύπου Ιταλίας.

Δηλαδή στις 21:00 τα μαγαζιά της εστίασης θα κλείνουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε τρία 24ωρα από σήμερα η κυβέρνηση θα λάβει τις πρώτες αποφάσεις.

www.in.gr