Δεν αρκεί να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, πρέπει να τα καταφέρουν και στη συνέχεια
Ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες «λουκέτα» και χαμένες θέσεις εργασίας.
Ζητούν πραγματικά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, αλλά και έπειτα από αυτό.
«Η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει να υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις; Αν δεν θέλει, ας βγει να το πει, για να μην περιμένουμε άδικα μια στήριξη. Εφόσον όμως δηλώνει μέχρι τώρα ότι θα σταθεί δίπλα σε όλους, οφείλει να το αποδείξει με πράξεις. Αν δούμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Γερμανία και Γαλλία, όπου το κράτος έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου που έχασαν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του lockdown, θα μας πιάσει θλίψη», σημείωσε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Χαρακτήρισε ελάχιστα τα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, εξηγώντας πως διάφορα επαγγέλματα, όπως λογιστές, ασφαλιστές, άνθρωποι που εργάζονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή έχουν ένα μαγαζί που το δουλεύουν μόνοι τους, θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού επί της ουσίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο μένουν χωρίς στήριξη από την Πολιτεία.
«Απαιτούνται πραγματικά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους και όχι “ασπιρίνες”. Διαφορετικά, περισσότερες από 150.000 μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε “ξαφνικό θάνατο” και οι εργαζόμενοί τους στην ανεργία», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Eπιβεβαίωση των φόβων
Νέο ορατό κίνδυνο και επιβεβαίωση των φόβων των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνιών και μεταποιητικών επιχειρήσεων για κλείσιμο, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown βλέπει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ). «Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε τον ορατό σε όλους, πλέον, κίνδυνο: να καταγράψουμε θλιβερό ρεκόρ κλεισίματος μικρομεσαίων, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, μεταφέροντας την αγωνία και το απλό ερώτημα του βιοτέχνη: «Πού θα προωθήσουν τα προϊόντα τους οι παραγωγικές επιχειρήσεις;».
Το ΒΕΑ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει, επιτέλους, αυτή η πολυαναμενόμενη μέριμνα, με τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης, ενίσχυσης, όχι με επιδοματική λογική ή ημίμετρα.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) επισημαίνει ότι τα μέτρα κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, για να έχουν όμως αποτελεσματικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας, πρέπει να εξασφαλιστούν η έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων και η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για την άμεση υλοποίηση των μέτρων.
Ο ΕΣΑ εμμένει στην πρότασή του για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για όσους έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή, με ταυτόχρονη επιδότηση του κόστους των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων.
Για τις επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προτείνει να μετατεθεί η αποπληρωμή τους 60 μέρες μετά τη λήξη του lockdown, με ταυτόχρονη ισόποση χρηματοδότηση των κομιστών.
Παράθυρο επιβίωσης
Την εκτίμηση πως τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη των εργαζομένων, σε καμία περίπτωση όμως δεν επαρκούν για να αφήσουν… παράθυρο επιβίωσης των επιχειρήσεων, διατυπώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.
Επισημαίνει πως, για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις μετά το lockdown, πρέπει χωρίς χρονοτριβή να επιδοτηθεί το 40% των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, να γίνει άμεση καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και να χρηματοδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις που δεν είχαν πρόσβαση στα προηγούμενα τραπεζικά προγράμματα.