Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και το Σάββατο για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, όπως ανακοινώθηκε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.530.000 δόσεις. Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι:
- από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο,
- από την Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο,
- από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο,
- από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.
Τι ισχύει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, είπε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που έχει αναστολή η χρήση του στην χώρα μας για την ώρα, ότι στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών.
Όπως επεσήμανε η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί αλλα και το κοινό.
Ανέφερε πως το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και είναι διαφορετικό. Όπως τόνισε, το εν λόγω εμβόλιο έχει πολλά πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικό, είναι πρακτικότερο στην συντήρηση και εύκολο να μεταφερθεί και το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μονοδοσικό.
«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.
Σημείωσε πως η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 μέρες ενώ μετά από 49 μέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τα φάρμακα.
Νέες ανακοινώσεις για εγκύους
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.