Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Φρένο στις μεταβιβάσεις βάζουν οι δασικοί χάρτες

Το πρασίνισμα της χώρας εξαιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων ιδιοκτητών που βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις.

Αποτέλεσμα; Να «μονιμοποιείται», όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας «το μπλακ άουτ που έχει προκληθεί στις μεταβιβάσεις και την αξιοποίηση, σχεδόν του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών».

Την ίδια ώρα, κατά τον Γιώργο Ρούσκα, η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει για το καθεστώς στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που εμπίπτουν στον δασικό χάρτη κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

«Η ανάρτηση σε συνδυασμό την εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτρέπει συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες από τη σύνταξη συμβολαίων με τις μεταγραφές ακινήτων που στους δασικούς χάρτες έχουν χαρακτηριστεί με οποιοδήποτε τρόπο ως δασικού ενδιαφέροντος», επισημαίνει ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ελλάδας.

Στο μεταξύ, όλοι περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας –προκειμένου να προχωρήσουν και να σχηματοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών κατέθεσαν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ). Με την υπουργική απόφαση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταγράφονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες οι εκτάσεις έχασαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.

Η εικόνα σήμερα και τι θα μπορούσε να είχε επιλυθεί…

«Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ , αρκετά ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί τότε, πράγμα που δεν γίνεται», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης .

Όπως επισημαίνει, οι προσφυγές αφορούν τη δυνατότητα ή όχι αναμόρφωσης των κυρωμένων ή αναρτημένων δασικών χαρτών σύμφωνα με δασικές πράξεις του δημοσίου που χαρακτήριζαν μη δασικές εκτάσεις.

Έτσι, κατά τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών:

-Παρατηρούνται πολύ αργοί ρυθμοί στην εξέταση των αντιρρήσεων, πολλές από τις οποίες έχουν κατατεθεί το 2017 και δεν έχουν εξεταστεί ακόμη (!). Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν στατιστικά με το πόσες αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί, γιατί προφανώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό.

-Δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες και τους επαγγελματίες για την πορεία της εξέτασης των αντιρρήσεων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Κτηματολόγιο. Οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται μόνο με συστατική επιστολή 15 μέρες πριν από την εξέταση των αντιρρήσεων, αλλά μέχρι τότε, δεν μπορούν να μάθουν κάτι. Ερωτήματα προκύπτουν με το τι γίνεται σε περίπτωση που δεν έχουν ενημερωθεί ή έχουν αλλάξει διεύθυνση.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμούς και «γκρίνιες» για τη διαφάνεια της διαδικασίας και προβληματισμό μην τυχόν προκρίνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μην ξεχνάμε πως σε όσες αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί και έχει εκδοθεί η απόφαση χαρακτηρισμού ως μη δασικές εκτάσεις, μπορούν οι ιδιοκτησίες να μεταβιβαστούν και τις εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες χωρίς κάποιο πρόβλημα.

-Η καθυστέρηση στην εξέταση αντιρρήσεων δασικών χαρτών και της παράτασης του διαστήματος υποβολής των νέων αντιρρήσεων δασικών χαρτών οδηγεί στη δέσμευση των ιδιοκτησιών μιας και επηρεάζεται έμμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες κι άλλες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Ηρακλείου, όπου κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου, σε εκτάσεις δασικές ή χορτολιβαδικες προκρίθηκε ως ιδιοκτήτης το δημόσιο και όχι ιδιοκτήτες που κατέθεσαν τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναμένεται να κατατεθούν το προσεχές διάστημα χιλιάδες ενστάσεις στο Κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων. Επομένως οι καθυστερήσεις στην κύρωση των δασικών χαρτών, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, μιας και αναμένεται ένα ακόμη ράβε –ξήλωνε σε κάθε αλλαγή στους δασικούς χάρτες.

Θα μπορούσε να είχε λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης « σύμφωνα με τα προαναφερόμενα θα μπορούσε να ρυθμιστεί, μη επηρεαζόμενο από την αναμεννη απόφαση του ΣτΕ μιας και δεν το αφορά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επηρεάζεται από τους δασικούς χάρτες για όλες τις περιοχές και όχι μόνο γι’ αυτές που θεωρητικά δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, αλλά στην πράξη εφαρμόζεται και εκεί».