Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ι. Μ. Ανδρομοναστήρου

Με λαμπρότητα, την παρουσία πλήθους πιστών και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων τελέσθηκε , ο Εσπερινός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στην Πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή Ανδρομοναστήρου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.

Στην Ιερά Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Προκόπιο Σμυρνή και πατέρες της Ιεράς Μονής, με την παρουσία του Δημάρχου Μεσσήνης κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου και μελών του Δημ. Συμβουλίου Μεσσήνης.

Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους πιστούς ευχήθηκε ο Μεταμορφωθείς Κύριος να δίνει δύναμη και κουράγιο στην δοκιμασία της πανδημίας και των καταστρεπτικών πυρκαγιών που διανύουμε, και ευχήθηκε να είναι γεμάτη η ζωή μας από το Φως της Μεταμορφώσεως.

Η Μονή του Ανδρομονάστηρου βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα της επαρχίας Ανδρούσης, του Δήμου Μεσσήνης. Αποτελεί κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο στον Κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.

Το μοναστήρι αυτό, παρά το πέρασμα των αιώνων είναι αξιόλογο για την πλήρη κτιριακή του συγκρότηση και την αρχιτεκτονική του. Ο βυζαντινός Ναός του τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο οκταγωνικό κεραμοσκεπή, έχοντα 4 παράθυρα μοιάζει αρχιτεκτονικώς με τους Ναούς του Μυστρά και τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Το κεντρικό κλίτος του τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, κείμενα δεξιά και αριστερά αυτού, αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη αντίστοιχα.

Από τα κτίσματά του ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο Βενετσιάνικοι πύργοι το,υ η κινστέρνα (πηγή καί δεξαμενή νερού), πού υπάρχει ακόμη και σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα. Από το νερό αυτό υδρευόταν κατά την Τουρκοκρατία και συνεχίζει ακόμη να υδρεύεται η ιστορική Κωμόπολη της Ανδρούσης και τα γύρω χωριά.