Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Αυτοκινητόδρομοι: Έρχονται αλλαγές στην αναγκαία διακοπή κυκλοφορίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαιτεί εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τη βέλτιστη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης περιστατικών όπου κρίνεται αναγκαία η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών τόσο στην επιτήρηση, όσο και στην βεβαίωση των παραβάσεων!Ο κ. Κεπαπτσόγλου εξέφρασε την άποψη ότι η διαχείριση περιστατικών -όταν παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση ή κρίνεται αναγκαία η διακοπή της κυκλοφορίας στους εθνικούς οδικούς άξονες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή ατυχημάτων- απαιτεί ούτως ή άλλως αυξημένο χρόνο, προκειμένου να μην διακυβευτεί η ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων, κάτι που αποτελεί αδιαμφισβήτητα απόλυτη προτεραιότητα. Εστίασε, μάλιστα, στο κομμάτι της έγκαιρης πληροφόρησης των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ο Υπουργός ζήτησε από τον κ. Κεπαπτσόγλου την επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας -που έχουν καταθέσει, ανάμεσα σε άλλους, και στην ΕΛ.ΑΣ. οι παραχωρησιούχοι- με βάση τη διεθνή και εγχώρια εμπειρία και επιστημονική έρευνα σε αντίστοιχα περιστατικά, την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των εθνικών οδών, αλλά και τις καινούριες εξελίξεις που έχει φέρει η τεχνολογία στην αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως με την αυξανόμενη κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής ενός πρωτοκόλλου -σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία- πιο άμεσης και συντονισμένης αντίδρασης σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι, όπως και στην πρόσφατη εμπειρία της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου με την πυρκαγιά σε βυτιοφόρο που μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, η μοναδική προτεραιότητα, σε επίπεδο επιχειρησιακής διαχείρισης, είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Πλέον του εκσυγχρονισμού των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τη βέλτιστη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, τέθηκε στη συζήτηση και μία ακόμη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, μέσω μιας βεντάλιας πολιτικών που βρίσκεται υπό επεξεργασία, με έμφαση στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών τόσο στην επιτήρηση, όσο και στην βεβαίωση των παραβάσεων. Η ασφάλεια πεζών και εποχουμένων είναι σημαντικότατη και χρήζει άμεσης βελτίωσης.

πηγη; carandmotor.gr