Η πιο μαύρη μέρα από την έναρξη της πανδημίας είναι εδώ και είναι η σημερινή. Με 5.449 κρούσματα, 430 διασωληνωμένους και 52 θανάτους, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μ. Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μ. Θεμιστοκλέους, εμφανώς μουδιασμένοι, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πείσουν, συνεργάζονται με τοπικούς παράγοντες, την εκκλησία, εξετάζουν δε όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ σε ό,τι αφορά την αποστολή sms, μάλλον θα χρειαστεί μια δεύτερη σκέψη και μια έγκριση από την εθνική αρχή προσωπικών δεδομένων.
Αξίζει όμως να προσέξουμε σήμερα τα στοιχεία που έδωσε η κ. Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας: “Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, είχαμε προβληματισμούς για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας. Σήμερα γνωρίζουμε πως διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτό το εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η ανοσία επηρεάζεται από ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Δεν έχουμε στοιχεία για ανοσία στην ασυμπτωματική λοίμωξη”.
“Σχετικά με τους απρόθυμους να εμβολιαστούν, μελέτη έδειξε πως σε σημαντικό βαθμό ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη. Η μελέτη αφορούσε σε διάφορα κράτη και το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε κράτη που επικρατεί ο εγωκεντρισμός”, κατέληξε η καθηγήτρια.
Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει. Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών
Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, “αν η Επιτροπή δώσει το “πράσινο” φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες”.
Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.
Πορεία των εμβολιασμών
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.
Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.
Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.
Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.
capital.gr