Τρίτη
30
Απρίλιος
TOP

Απλό θέμα λογικής και κανόνων

του Γιάννη Τσαπρούνη

Εχουμε θρηνήσει πάνω από 18.000 θανάτους. Εχουμε περάσει σχεδόν οκτώ μήνες σε lockdown μέσα σε δύο χρόνια. Τι άλλο χρειάζονται οι ανεμβολίαστοι για να ενημερωθούν, να αντιληφθούν, να κατανοήσουν ότι το μοναδικό όπλο της ανθρωπότητας στον πόλεμο κατά της πανδημίας είναι το εμβόλιο;

ΕΙΔΑΝ και άκουσαν διαφημιστικές καμπάνιες. Με γλυκό τρόπο, με το καλό. Είδαν δεκάδες επιστήμονες να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Εμαθαν δεκάδες προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή βγήκαν από τις ΜΕΘ. Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Να τους στείλουν κάνα φυλλάδιο για τον εμβολιασμό πακέτο με ένα κουτί γλυκά στο σπίτι;

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι άνω των 60 ετών δεν είναι μόνο σωστή, ήταν και επιβεβλημένη. Μπορεί και να άργησε.

ΜΕΧΡΙ σήμερα έχουν προσέλθει για εμβολιασμό πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο έχουν κάνει ήδη και την τρίτη δόση. Εχουν απομείνει ανεμβολίαστοι περίπου 500.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, επειδή είτε είναι αρνητές είτε πιστεύουν σε ψεκασμένες θεωρίες είτε απλά φοβούνται.

ΟΛΑ αυτά όταν 9 στους 10 θανάτους και 7 στους 10 διασωληνωμένους αφορούν σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ο μη εμβολιασμός των ηλικιωμένων προσομοιάζει με επιλογή… αυτοκτονική.

ΕΙΝΑΙ θέμα κοινής λογικής. Θέμα απλών κανόνων. Θα μπορούσαν να αποδεχθούν η Πολιτεία και η κοινωνία ένα κίνημα «αρνητών του ΚΟΚ»; Να περνούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οδηγοί τα φανάρια με «κόκκινο» και να προκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα;

ΟΠΩΣ υπάρχει η απλή λύση να μην περνάμε με «κόκκινο» για να μη σκοτωνόμαστε, έτσι υπάρχει και η απλή λύση να εμβολιαζόμαστε για να μην πεθαίνουμε από τον κορονοϊό. Οποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, ναι, τότε θα πρέπει με το ζόρι να το καταλάβει.

ΕΧΟΥΝ θυσιαστεί χιλιάδες ζωές, έχει χαθεί χρόνος και χρήμα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ιδιαίτερα την ώρα που όλος ο πλανήτης φοβάται νέες μεταλλάξεις όπως την «Ο» ή κάποια άλλη που μπορεί να εμφανιστεί αύριο.

ΜΕ την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η κυβέρνηση δείχνει να ανακτά και τον πολιτικό έλεγχο στο ζήτημα της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα είχαν ληφθεί πολλές λάθος αποφάσεις, υπήρξαν παλινωδίες. Και πολυγλωσσία. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να υπάρξει και κάποιου άλλου είδους «υποχρεωτικότητα», για να αντιμετωπιστεί η ακατάσχετη μπαρουφολογία κάποιων κυβερνητικών στελεχών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά και επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα με παράλληλη τήρηση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η κυβέρνηση μόνο πολιτικά οφέλη θα έχει. Κι ας γκρινιάζουν οι αρνητές της πραγματικότητας. Ας μιλούν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για «Πινοσέτ» και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Ας ξεσηκώνονται οι ακροδεξιοί. Ας κραυγάζουν και οι ψεκασμένοι. Είναι μια μικρή μειοψηφία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι Δημοκρατίες λειτουργούν με βάση την πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση οφείλει να παίρνει τολμηρές αποφάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα βήμα μπροστά από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες. Στο προσεχές διάστημα θα απαιτηθούν και άλλες τέτοιες αποφάσεις. Και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα τις λάβει. Είναι κρίμα να οδηγηθούμε σε lockdown, ενώ διαθέτουμε το όπλο του εμβολιασμού.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου