Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Παιχνίδια στη Διδασκαλία της Βιολογίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, η τοπική ημερίδα με θέμα «Παιχνίδια στη Διδασκαλία της Βιολογίας», στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση» της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Την τοπική ημερίδα συνδιοργάνωσε το ΕΚΦΕ Μεσσηνίας μαζί με το εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΓΑΒ LAB – http://gav.uop.gr).

Το εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας εκπροσώπησαν οι Μαρίνα Λαντζούνη, η οποία ανάλαβε και τη διοργάνωση της ημερίδας, και ο Επ. Καθηγητής Βασίλης Πουλόπουλος. Εκ μέρους του ΕΚΦΕ Μεσσηνίας συμμετείχαν οι Δρ. Α. Σωτηροπούλου και Δ. Καρούνιας, Φυσικοί. Στην ημερίδα συμμετείχε με εργασία ο Θ. Καλαϊτζής, Βιολόγος.

Ο Β. Πουλόπουλος έκανε το καλωσόρισμα της ημερίδας τονίζοντας ιδιαίτερα δύο σημαντικά ζητήματα. Αφενός τη σημασία της εκλαΐκευσης των θετικών επιστημών ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην κοινωνία, καθώς διακρίνεται μια άρνηση και μια έκπτωση των θεμελιωμένων επιστημονικών αρχών. Αφετέρου τόνισε το ρόλο που έχουν τα παιχνίδια στην εκπαίδευση και γενικότερα η καλύτερη προσέγγιση των μαθητών μέσω σύγχρονων τεχνολογικών στοιχείων.

Η υπ. Διδάκτωρ του ΓΑΒ LAB, Μ. Λαντζούνη, πήρε το λόγο παρουσιάζοντας την προσέγγιση της βιολογίας μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Στο πλαίσιο της παρουσίασής της έδειξε στοιχεία από τη χρήση τόσο ηλεκτρονικών όσο και επιτραπέζιων παιχνιδιών στο μάθημα της Βιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Θ. Καλαϊτζής πήρε το λόγο παρουσιάζοντας επιτραπέζια παιχνίδια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας, με αρκετά από αυτά να είναι δικής του επινόησης και κατασκευής.

Την ημερίδα έκλεισε η Δρ. Άννα Σωτηροπούλου, Φυσικός, παρουσιάζοντας το αρχαιότερο επιτραπέζιο παιχνίδι επινόησης του Αρχιμήδη με την ονομασία Οστομάχιο (η μάχη των οστών).

Ακολούθησε συζήτηση αλλά και παρουσίαση των επιτραπέζιων παιχνιδιών που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο του ΕΚΦΕ.