Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Κυρ. Μητσοτάκης: Παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 – Αύξηση 50 % της παραγωγής

Αλλαγή πορείας στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης με παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα έως το 2028 προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας με την αφορμή των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πέρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη κατά 50%, προκειμένου να προσαρμοστούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας στα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας αλλάζει, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, χωρίς να χάνεται ο στόχος για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τον πρώτο κλιματικό νόμου, όπου και θα τεθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Είναι ένα προσωρινό μέτρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι η νέα μονάδα, την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και τα επόμενα χρόνια (ως το 2028) και αν χρειάζεται να παραμείνουν στην λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες αλλά παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως είναι ο Μελίτης ή ο Αγιος Δημήτριος 5, είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, αλλά και ανάλογα με την διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

«Οι μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση του φιλόδοξους στόχους μας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters από τους κόλπους της ΔΕΗ, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή 10 εκατ. τόνων λιγνίτη φέτος και έπειτα περαιτέρω αύξηση στους 15 εκατ. τόνους. Η επιπλέον παραγωγή θα διασφαλίσει την ομαλή ροή ενέργειας στην περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τις οποίες η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των ενεργειακών της αναγκών ετησίως.

moneyreview.gr