Επιπλέον επίδομα για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία αλλά και διακοπή του επιδόματος ανεργίας προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Μπόνους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους
Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης θα λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), το 33% παραμένει σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια.
Μπόνους 50%
Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο άνεργος στους 6 μήνες βρει μια δουλειά και λαμβάνει 1.000 ευρώ μισθό, θα συνεχίσει για τους υπόλοιπους 6 μήνες να λαμβάνει άλλα 203 ευρώ από τον ΟΑΕΔ που αντιστοιχεί στο μισό επίδομα ανεργίας.
Πότε θα γίνεται διαγραφή ανέργων
Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στη περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.
Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Το σχέδιο περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόλησή του, ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Επίσης, για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος όμοιος μάλιστα με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή για τους άγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 14.000 ευρώ και για τους έγγαμους 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Από τον εισοδηματικό κόφτη εξαιρούνται από το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
Πηγη: moneyreview.gr