Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Αρχαία Μεσσήνη: Κραυγή αγωνίας του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη για 11 έργα που εκκρεμούν για τον αρχαιολογικό χώρο

Με χθεσινοβραδινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για έργα που εκκρεμούν, εδώ και χρόνια, και αφορούν την γενικότερη αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Για τα ζητήματα αυτά, αναφέροντας συγκεκριμένες ευθύνες τόσο του Α’ βαθμού όσο και του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, μίλησε ο Καθηγητής, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας και τον δημοσιογράφο Ηλία Μαραβά:

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πέτρου Θέμελη:

Ύστερα από τριάντα τέσσερα (34) έτη συνεχούς εθελοντικής εργασίας στην ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης, στην αναστήλωση του μνημειακού της συνόλου, στην ανάδειξή και στη μελέτη τους, επειδή αισθάνομαι να με βαραίνουν τα ογδόντα πέντε (85) έτη της ηλικίας μου, και πριν εγκαταλείψω οριστικά το έργο αυτό της Αρχαιολογικής Εταιρείας που μου έκανε την τιμή να με όρισε ισόβιο επιστημονικό διευθυντή, επανέρχομαι για πολλοστή φορά σε ένα θέμα καίριο για την περαιτέρω ανάπτυξη, ανάδειξη και αιώνια, θα έλεγα, επιβίωση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνη. Εννοώ το θέμα των τεχνικών κυρίως έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Απευθύνομαι εκ νέου στους αρμόδιους αιρετούς άρχοντες, δημάρχους και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη σταδιακή μελέτη και λύση ορισμένων απλών αλλά καίριων προβλημάτων, όπως αρμόζει σε αρχαιολογικό χώρο με την επισκεψιμότητα, την εμβέλεια και τη δυναμική της αρχαίας Μεσσήνης ενός έργου με οικονομικές και αναπτυξιακές διαστάσεις:

1. Ανανέωση της πεπαλαιωμένης και χαώδους οδικής σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.

2. Βελτίωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του Δήμου Μεσσήνης προς τη Λάμπαινα και μέσω Αρσινόης και Μαυρομματίου στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνη.

3. Εφαρμογή της οδικής μελέτης παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης, η μεσαία παραστάδα της οποίας απειλείται με κατάρρευση και αναμένει εναγωνίως την αναστύλωσή της μετά την απομάκρυνση της οδού από το εσωτερικό της.

4. Εφαρμογή της εγκεκριμένη και χρηματοδοτημένης μελέτης κατασκευής κόμβου στην άκρως επικίνδυνη ανηφορική σιμεντοστρωμένη οδό, ευρισκόμενη αμέσως δυτικά του αρχαιολογικού Μουσείου αρχαίας Μεσσήνης.

5. Ολοκλήρωση της κατασκευής χώρου στάθμευσης οχημάτων μεταξύ Μουσείου και αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχει αναλάβει, και χρηματοδοτηθεί προς τούτο, ο Δήμος Μεσσήνης.

6. Υπογειοποίηση των απαράδεκτων αισθητικά και πολλαπλά επικίνδυνων ξύλινων στύλων του δικτύου ηλεκτροφωτισμο.

7. Έκδοση από τον αρμόδιο Δήμο Μεσσήνης των αποφάσεων οριοθέτησης των οικισμών Μαυρομματίου και Αρσινόης, αναγκαίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισμού των ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και συμπλήρωσης του σχετικού φακέλου κήρυξής της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

8. Αναδάσωση της Ιθώμης, ενός όρους που αποτελεί αυτό καθεαυτό ένα υψίστης σημασίας ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο της φύσης πέρα από το γεγονός ότι περιλαμβάνει α) την ιστορική Παλαιά Μονή Βουλκάνο (προσκύνημα των απανταχού Μεσσήνιων) με τοιχογραφίες των αδελφών Μόσχου στο ναό της Παναγίας Βουλκανίωτισσας καθώς και το ιερό του Δία Ιθωμάτα, β) τον αναστηλωμένο ναό της θεάς του τοκετού Ειλειθυίας και τον Θάλαμο των Κουρητών, γ) το ιερό της θεάς Αρτέμιδος Λιμνάτιδος με το ναό της θεάς και τα προσκτίσματά του.

9. Αντιπλημμυρικά έργα παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης της Ιθώμης για να μη βιώσουμε ξανά μια δεύτερη καταστροφική πλημμύρα όπως αυτή του Σεπτεμβρίου 2016.

10. Διάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

11. Μελέτη και ανέγερση χώρων υγιεινής και στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ταλαιπωρούνται αφάνταστα, όντας αναγκασμένοι να επιστρέψουν (ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα) στην είσοδο του χώρου, όπου βρίσκονται οι μοναδικές τουαλέτες, διανύοντας μακρύ ανηφορικό δρόμο.

Οι δικές μου αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες περιορίζονται στην ανασκαφική έρευνα του αρχαιολογικού χώρου και την αναστύλωση των μνημείων με παράλληλη μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων. Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και το Μουσείο παραχωρήθηκαν επισήμως το 1999/2000 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο Υπουργείο Πολιτισμού (=ΕΦΑ Μεσσηνίας) για λειτουργία, φύλαξη, προστασία και οικονομική εκμετάλλευση.

πηγή: www.ertnews.gr