Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Καυστική ανάρτηση Πέτρου Θέμελη -Zητά απαντήσεις για τα έργα στην αρχαία Μεσσήνη

Τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τα έργα και τις εξελίξεις στον σπουδαίο χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, θέτει με έναν τρόπο διαφορετικό, ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης σε ανάρτησή του ζητώντας επί της ουσίας απαντήσεις.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Ο επιβλητικός δωρικός κίονας ανιδρυμένος στο Γυμνάσιο της αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος έφερε στο κιονόκρανό του τον ορειχάλκινο ανδριάντα του θρυλικού ήρωα των μεσσηνιακών πολέμων Αριστομένη.
Οι Μεσσήνιοι της αρχαιότητας δεν διέθεταν χαρτορίχτρες ούτε καφετζούδες να τους δίνουν συμβουλές για τη ζωή τους και να προβλέπουν μελλοντικά συμβάντα.

Ο εικονιζόμενος κίονας του Αριστομένη είχε κατά τον περιηγητή Παυσανία μαντικές ιδιότητες και λειτουργούσε ως εξής: Έδεναν έναν ταύρο γύρω στον κορμό του κίονα και παρατηρούσαν τις κινήσεις του, αν ο ταύρος, ανήσυχος ων και δυνατός, κατάφερνε να ταράξει τον κίονα τότε οι οιωνοί ήταν ευνοϊκοί για τον ερωτώντα ή τους ερωτώντες σχετικά με την αίσια ή όχι έκβαση κάποιας υπόθεσης. Σκέπτομαι να εφαρμόσω κι εγώ το μαντικό δρώμενο, (βρίσκομαι σε αναζήτηση κατάλληλου ταύρου στο νομό Μεσσηνίας) για να μάθω από την κίνηση του κίονα, πότε για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που με τίμησε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του επίτιμου δημότη Καλαμάτας, θα σκύψει το κεφάλι του για να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου (οδικό δίκτυο, χώροι πάρκινγκ, κ.λπ.). Θα εφαρμόσω σε συνέχεια την ίδια μαντική μέθοδο για να αντλήσω πληροφορίες και από τον αγαπητό δήμαρχο Μεσσήνης για ανάλογα έργα,, αισθανόμενος άλλωστε την υποχρέωση να το πράξω και ως επίτιμος δημότης του Δήμου Μεσσήνης.