Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

New Balance: Ο Έλληνας πίσω από την αυτοκρατορία των αθλητικών παπουτσιών

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις λέει ο… θυμόσοφος λαός και η φράση αποδεικνύεται πέρα για πέρα αληθινή. Ιδιαίτερα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου πολλοί μετανάστες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ιδιαίτερα επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί και ο Τζιμ Ντέιβις, ο 79χρονος ελληνοαμερικανός που δημιούργησε την αυτοκρατορία των New Balance και αυτή τη στιγμή είναι ο πλουσιότερος ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία 4,9 δισ. δολάρια.

O πατέρας του Ντέιβις μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν 15 ετών, με τον Τζιμ να γεννιέται εκεί το 1943. Ο ίδιος σπούδασε χημεία και βιολογία στο Middlebury College. Όμως, διακρίθηκε στον αθλητισμό.

Από 6 υπαλλήλους σε 4,5 δισ. δολάρια τζίρο

Κομβική χρονιά για τον ομογενή αποτέλεσε το 1972, όταν και αγόρασε μια μικρή εταιρεία που κατασκεύαζε αθλητικά υποδήματα και είχε μόλις 6 υπαλλήλους, την New Balance. Ο ίδιος τη μετέτρεψε σε έναν γίγαντα με τζίρο 4,5 δισ. δολαρίων και είναι πρόεδρος. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, Αν, είναι η αντιπρόεδρος, με την οικογένεια να ελέγχει το 95% της εταιρείας, η οποία δεν μπήκε ποτέ στο χρηματιστήριο.

Η ιστορία της μικρής αμερικανικής εταιρείας ξεκίνησε το 1906, όταν ο Βρετανός μετανάστης Γουίλιαμ Ρίλεϊ ίδρυσε στη Μασαχουσέτη τη «New Balance Arch Support Company». Ο Ντέιβιςε είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι αρχική του φιλοφοξία ήταν να γίνει γιατρός, αλλά -όπως είπε- μισούσε το διάβασμα». Έτσι, άρχισε να πουλά εξοπλισμό για εργαστήρια χημείας και βιολογίας που διέθετε και στη συνέχεια σκέφτηκε να αγοράσει μια μικρή επιχείρηση. «Η New Balance ήταν η πρώτη που κοίταξα. Όμως απλά την απέρριψα. Είχα κάποιες γνώσεις γύρω από τα αθλητικά είδη, αλλά δεν ήξερα τίποτα από παπούτσια», είχε πει. Ένα χρόνο αργότερα, όταν είδε πως ήταν ακόμα διαθέσιμη, την αγόρασε και όλα πήραν τον δρόμο τους.

Όπως ο ίδιος θυμάται, το 1972, ανήμερα της διεξαγωγής του φημισμένου μαραθωνίου της Βοστώνης, συμφώνησε να εξαγοράσει τη New Balance αντί του ποσόυ των 100.000 δολαρίων. Με σκληρή δουλειά και λίγη τύχη, μέσα σε μία δεκαετία, η εταιρεία μετατράπηκε σε ένα διάσημο brand στην αμερικανική αγορά.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ot.gr πατώντας εδώ