του Αλέξη Παπαχελά από το www.kathimerini.gr
Είμαστε µια χώρα δύσκολη, πολύ δύσκολη. Ενα κομμάτι της μοιάζει, ή και είναι, ευρωπαϊκό. Ενα άλλο είναι βαθιά βαλκανικό ή ανατολίτικο. Μοιάζει πολύ με αυτό που στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται «αποτυχημένο κράτος», failed state. H πάλη ανάμεσα στα δύο είναι συνεχής, ενίοτε και βίαιη. Οποιος φιλόδοξος ή τρελός αποφασίσει να την κυβερνήσει βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την πάλη ανάμεσα στην καλή, ευρωπαϊκή Ελλάδα και στην Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα που θα μπορούσε να είναι και ο Λίβανος στις κακές της στιγμές. Και ο ΟΣΕ ήταν κάτι σαν σιδηρόδρομος στον Λίβανο ή στο Σουδάν για πολλά χρόνια· ο σταθμάρχης, και ό,τι τον έφερε στη μοιραία θέση εκείνο το βράδυ, ήταν η κακιά Ελλάδα στη χειρότερη στιγμή της.
Οσοι επιμένουμε με πείσμα ότι η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο έχουμε συνηθίσει να απογοητευόμαστε. Βλέπουμε την πατρίδα μας στον ρόλο του Σισύφου, να ανεβαίνει έναν κοπιαστικό, ανηφορικό δρόμο, αλλά χωρίς ποτέ να μπορεί να φτάσει εκεί που της αξίζει, εκεί που την προορίζουν οι δυνατότητές της. Ευτυχώς, δε, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε ένα δίχτυ, την Ευρώπη, ώστε να μην κατρακυλάμε προς τα πίσω ανεξέλεγκτα.
Το ζήτημα είναι ποιος και πότε θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη με την Ελλάδα του χθες. Αν περιμένετε ένα νοκ άουτ, δεν θα έλθει ποτέ. Αν έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε για τον ρόλο του Σισύφου –ε, συγγνώμη, πρωθυπουργού ήθελα να πω– όποιον θα σπρώξει τη χώρα λίγο πιο πάνω τα επόμενα χρόνια. Γιατί ο κίνδυνος για τη χώρα και με όποιον νιώθει σαν τον Σίσυφο είναι να κουραστεί και απλά να τον πάρει η μπάλα, προς τα κάτω. Η ψήφος, όπως και η πολιτική, αφορά το τι είναι εφικτό.