Μια λέξη μόνο… ΝΤΡΟΠΗ. ΝΤΡΟΠΗ απέναντι στο αίμα των προγόνων μας και απέναντι στην Ιστορία μας. Απέναντι σε όλα όσα σήμερα ανάξια στεκόμαστε και κοιτάζουμε να γίνονται. Ακούστε τώρα τη νέα απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που τα κόμματα την κάνανε… μούγκα και πέρασε και ανοίγει τέτοιους δρόμους που αλλοιώνουν την Ελληνική συνείδηση ακόμη και την ταυτότητά μας.
Ένα τεράστιο θέμα και ΠΡΟΒΛΗΜΑ προκαλείται με ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, με τη σημερινή δήθεν… δεξιούλα ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να πετάνε την σκούφια τους για τα όσα άφησαν να συμβούν απέναντι στη χώρα μας.
Με ημερομηνία απόφασης την ημερομηνίας αποχής των δικηγόρων το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις ενστάσεις κατά της δημιουργίας Κέντρου «μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα και αποφάσισε στις 16 Μαρτίου να επικυρώσει το καταστατικό του!
Για την ιστορία…
Η αίτηση του συλλόγου είχε αρχικά εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 27 Ιουλίου 2022 και η απόφαση είχε ανακοινωθεί στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, είχε εκκινήσει διαδικασία για την ανατροπή της δικαστικής απόφασης με την οποία ουσιαστικά επιχειρήθηκε να τεθούν οι βάσεις για να εδραιωθεί «μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα», μέσω της έγκρισης λειτουργίας του συγκεκριμένου σωματείου. Έτσι είχε ζητήσει από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή, να ασκήσει ανακοπή κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, για το εν λόγω σωματείο το οποίο προωθεί την «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και την «υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα». Η αρχική απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 27/7/2022 και η ανακοπή από την κα Καλαϊτζή απαντά ευθέως πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Έλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα επισημαίνοντας ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, το καταστατικό του σωματείου θεωρεί δεδομένη την αυθαίρετη θέση «ότι υφίσταται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ως ομιλούμενη μια ξένη γλώσσα, η “μακεδονική”, οποία “ομιλείται ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας”».
Όπως διευκρινίζει η εισαγγελέας και καταγράφει το pronews.gr, ως «μακεδονική» αναγνωρίζεται η γλώσσα μόνο των πολιτών του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
«Ο προσδιορισμός της γλώσσας “μακεδονική”, που αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο περιγραφική ομοιότητα ενέχει με τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας, που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με αυτήν, ως σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο, κατά κάποιους, ομιλούνταν στα γεωγραφικά όρια της Μακεδονικής Περιφέρειας της Ελληνικής Δημοκρατίας… Αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Eλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι πρόδηλο ότι οι ως άνω σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου δεν είναι διόλου σαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι το αναγνωρισθέν σωματείο ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα, μη υπαρκτού στην Ελλάδα…».
Τώρα κατά περίεργο τρόπο όλες οι «ανακοπές» ακυρώθηκαν από την ακατανόητη και ανεκδιήγητη απόφαση των του Πρωτοδικείου Φλώρινας.
Σύμφωνα με το καταστατικό σκοποί του συλλόγου, είναι :
α) Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.
β) Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Διαβάζοντας κανείς τους στόχους και τις δράσεις που φιλοδοξεί να αναπτύξει το συγκεκριμένο σωματείο, όπως αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, επαναφέροντας στην επιφάνεια πρόσωπα που παλαιότερα διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στα Σκόπια.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για ίδρυση και άλλων ανάλογων σωματείων στην Ελλάδα, από πρόσωπα που αυτοπροοσδιορίζονται ως «Μακεντόνετς» και μιλούν ευθέως για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας. Με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, «πανηγυρίζουν» για την απόφαση, εκθειάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών.