Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Τα ανοικτά μέτωπα της επόμενης κυβέρνησης – Οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει

Τι περιέχει η ατζέντα με τα τουλάχιστον πέντε θέματα που θα πρέπει να λύσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

Στον δρόμο προς τις κάλπες οι φόροι μπαίνουν στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική της χώρας την επόμενη 4ετία με την αντιπαράθεση να αναμένεται να είναι θερμή καθώς τα φορολογικά βάρη αποτελούν ένα από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον πέντε μέτωπα στο φορολογικό πεδίο. Η ατζέντα περιλαμβάνει ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων, ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, «λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων και το φορολογικό καθεστώτος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό πεδίο είναι οι εξής:

1 Κούρεμα αντικειμενικών αξιών.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων για κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

2 Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

3 Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών.

Μετά τις εκλογές αναμένεται να ενταθεί η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4 «Λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις.

Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επανεξετάσει τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

5 Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος.

Με την παραδοχή ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός και εργαλείο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων αναμένεται να ανοίξει δημόσιος διάλογος για το πώς θα πρέπει να μετεξελιχθεί το φορολογικό σύστημα τα χρόνια που έρχονται, λαμβάνοντας υπόψη τον εντεινόμενο φορολογικό ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες και την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων.

Πηγή: in.gr από: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ