Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

H χώρα που σε πληρώνει 84.000 ευρώ για να ζήσεις σε ένα απομακρυσμένο νησί

Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ να αφήσετε τα πάντα πίσω σας και να ζήσετε σε ένα απομακρυσμένο νησί, ίσως τώρα να είναι η ευκαιρία. Η Ιρλανδία προσφέρει επιχορήγηση έως και 84.000 ευρώ με την προϋπόθεση εγκατάστασης σε ένα από τα παράκτια νησιά της χώρας.

Υπάρχουν όροι που συνδέονται με τη συμφωνία, καθώς και ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αποτρέψουν τους ενδιαφερόμενους από το να κάνουν αυτή την κίνηση. Τα εν λόγω νησιά αποκόπτονται από την ηπειρωτική χώρα λόγω της παλίρροιας σε καθημερινή βάση και δεν συνδέονται με αυτήν με γέφυρες ή μονοπάτια, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.

Περίπου 300.000 επισκέπτες έρχονται σε αυτά τα νησιά κάθε χρόνο, αλλά σχεδόν κανείς δεν μένει εκεί. Ορισμένα νησιά έχουν μόλις δύο κατοίκους όλο τον χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο έχει πάνω από 700. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε περίπου 30 νησιά.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα, η μείωση των επιπέδων του πληθυσμού – ειδικά η έλλειψη νέων – συνιστά βασική ανησυχία. Μεταξύ 1996 και 2016, ο πληθυσμός των νησιών που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη πολιτική διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε κατά 12,8%.

Αλλά οι στόχοι της πολιτικής υπερβαίνουν την ενίσχυση των επιπέδων πληθυσμού.

Το σχέδιο «Our Living Islands» περιλαμβάνει 80 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις νησιωτικές κοινότητες και τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε η Heather Humphreys, υπουργός Αγροτικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδίας.

«Είναι όλα σχετικά με τη βελτίωση της στέγασης, την καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στην υγεία και την εκπαίδευση, την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαίθριων ανέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τουρισμό και θα υποστηρίξουν βιώσιμες νησιωτικές κοινότητες».

Η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση των ευκαιριών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για απομακρυσμένη εργασία, αποτελούν επίσης μέρος του 10ετούς σχεδίου.

Η διαδικασία μετακίνησης

Με χαμηλά επίπεδα υποδομών και αρκετή μοναξιά, η μετακόμιση σε ένα απομακρυσμένο νησί δεν προσφέρεται για όλους. Ούτε και θα λάβουν όλοι όσοι κάνουν την κίνηση την πλήρη πληρωμή σε μετρητά.

Οι επιχορηγήσεις αποτελούν μέρος ενός υπάρχοντος προγράμματος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται σε όλη τη χώρα. Για την αγορά ενός υπάρχοντος, κενού ακινήτου, ο αγοραστής θα λάβει επιχορήγηση 60.000 ευρώ αν βρίσκεται σε απομακρυσμένο νησί, μόλις 10.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα.

Το μεγαλύτερο ποσό – 84.000 ευρώ – θα πάει σε όσους επιλέξουν να αναλάβουν εγκαταλειμμένα ακίνητα. Η μετακόμιση σε ένα τέτοιο ακίνητο στην ηπειρωτική χώρα συνοδεύεται από επιχορήγηση της τάξης των 70.000 ευρώ.

Οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαινίσουν παλαιές ιδιοκτησίες που διαφορετικά μπορεί να καταστραφούν – έτσι τα χρήματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γρήγορα ανάλογα με τα απαιτούμενο μέγεθος της ανακαίνισης.

Τα εν λόγω ακίνητα πρέπει επίσης να έχουν κτιστεί πριν από το 1993 και να είναι ακατοίκητα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα την 1η Ιουλίου, αλλά θα ισχύει για τις υπάρχουσες αιτήσεις αγοράς κατοικίας.

Παρόμοια προγράμματα έχουν επίσης ξεκινήσει και σε άλλες χώρες. Η Σαρδηνία, ένα νησί στην Ιταλία, πρόσφερε σε ενδιαφερόμενους 15.000 ευρώ για να μετακομίσουν εκεί πέρυσι εάν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να ανακαινίσουν ένα ακίνητο, και διάφορες πόλεις της χώρας έχουν πουλήσει σπίτια μόνο για ένα ευρώ ή τα έχουν δώσει δωρεάν στο παρελθόν.

Άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες προσπάθησαν να δελεάσουν ανθρώπους να μετακομίσουν εκεί με καταλύματα χαμηλού κόστους και ετήσιες επιχορηγήσεις, όπως και αρκετές πόλεις στην Ισπανία και την Ελβετία.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC