Ένα χωριό χάνουμε κάθε χρόνο από πνιγμό στη θάλασσα… αφού σχεδόν 340 άτομα κατά μέσο όρο πνίγονται στην Ελλάδα. Σε αυτό οφείλονται πολύ παράγοντες, όπως ότι για παράδειγμα στη μεγάλη ακτογραμμή που διαθέτει η χώρα μας υπάρχουν ελάχιστοι ναυαγοσώστες.
Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν κάποιες οδηγίες για την αποφυγή του παιδικού πνιγμού. Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή ‘Δύο στη 1’ στην ΕΡΤ, “οι γονείς θα πρέπει να έχουν οπτική επαφή με τα παιδιά τους συνέχεια”. Στα παιδιά που είναι μέχρι 5 ετών, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε απόσταση χειρός: “Όπου είναι να μπορείς να το πιάσεις”, ακόμα κι αν φοράει τα μπρατσάκια του ή τα τουβλάκια του. “Εάν κάποιος νιώσει αδιαθεσία και λιποθυμήσει θα πέσει μπρούμυτα με το κεφάλι μέσα στο νερό, οπότε ο γονιός πρέπει να είναι σε απόσταση χειρός”.
“Προσέχουμε τα παιδιά όταν είναι στην άκρη του κύματος, εκεί που σκάει το κύμα, που το νερό είναι μέχρι 20 εκατοστά. Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε δει μικρά παιδάκια να παίζουν εκεί που σκάει το κύμα, έχουν μπρατσάκια, έχουν μπλε χειλάκια και τρέμουν και παίζουν. Και το φωνάζουν να βγει έξω και δεν βγαίνει. Το αφήνεις και παίζει ή πας και το παίρνεις. Η οδηγία μου είναι να πας να το πάρεις. Είναι το πρώτο στάδιο υποθερμίας” λέει ο εθελοντής της Ομάδας διάσωσης Αττικής.