Από 1ης Αυγούστου απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή 277 φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά
Με δύο νέες λίστες, ο ΕΟΦ επανέρχεται στην απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων προσβλέποντας στην εξομάλυνση των ελλείψεων που ταλαιπωρούν την αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο.
Η απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αφορά 227 ιδιοσκευάσματα, μοιρασμένα σε δυο λίστες των 39 και 188 σκευασμάτων σε διάφορες μορφές και συσκευασίες.
Από την ερχόμενη Τρίτη λοιπόν, που ξεκινά η εφαρμογή των δύο αποφάσεων, οι φαρμακαποθήκες καλούνται να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους στην on-line ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης».
Στη σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, σημειώνεται πως ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων.
Τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγόρευσης, απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.
Το χονδρεμπόριο
Καθώς η απόφαση προβλέπει δήλωση των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πως το μέτρο θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι φαρμακευτικές, όσο και τα φαρμακεία θα πρέπει να δηλώνουν τις ποσότητες των σκευασμάτων που διαθέτουν.
Επιπλέον, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση του ΕΟΦ σύμφωνα με την οποία έλλειψη φαρμάκου νοείται όταν υπάρχει έλλειψη σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας φαρμάκου. Όμως στις δύο τελευταίες αποφάσεις απαγόρευσης, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30 φάρμακα που γενόσημά τους κυκλοφορούν στην αγορά, όπως για παράδειγμα η πρεγκαμπαλίνη, η λεβετιρασετάμη, η σαλμετερόλη, η φλουτικαζόνη και άλλα.
Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr