Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί καταστεί επικίνδυνη για την υγεία μας, ακόμα κι αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή τις περισσότερες φορές.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra-processed foods- UPF) έχουν συνήθως περισσότερα τεχνητά συστατικά από φυσικά και παρασκευάζονται από ουσίες όπως λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη.
Η επεξεργασία αναφέρεται στην προσθήκη ή την τροποποίηση των συστατικών των τροφίμων, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους ή να βελτιωθεί η γεύση τους.
Αντίθετα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ζελεδάκια μήλου, έχουν περάσει από πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας και είναι συνήθως γεμάτα με επιπλέον λίπη, χρωστικές και συντηρητικά.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μια μελέτη με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες στην Ιταλία που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν UPF (σε ποσοστό 10% της συνολικής διατροφής τους), είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Η κατανάλωση τους συνδέθηκε επίσης με 2,64 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. Η συγγραφέας της μελέτης Dr Licia Iacoviello ανέφερε πως: “Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ότι παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ακολουθούσαν κατά βάση τη μεσογειακή διατροφή”.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.066 συμμετέχοντες, ηλικίας 65 ετών κατά μέσο όρο, που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Παρακολούθησαν την υγεία τους και την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια 12 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό της διατροφής τους που αποτελούνταν από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 7,4% της διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πρόχειρο φαγητό, κατά μέσο όρο. Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα – τουλάχιστον 10% αυτών των τροφών- είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των προϊόντων (γύρω στο 4%).
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, και όσο περισσότερα πρόχειρα φαγητά καταναλώνονται, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος.
πηγή: www.thetoc.gr