Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

«Βόμβες» από Αυγενάκη για «σαπίλα και καμαρίλα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -Όσα έρχονται για ΕΛΓΑ, αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια και τα νέα νομοσχέδια (video)

Όχι απλά είπε τα πράγματα με το όνομά τους -βάζοντας πολλά στη θέση τους- αλλά προχώρησε και σε μια σειρά από αποκαλυπτικές αναφορές που «καίνε». Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης άστραψε και βρόντηξε για την «σαπίλα και καμαρίλα του ΟΠΕΚΕΠΕ» στέλνοντας το μήνυμα για το απόλυτο ξεκαθάρισμα που επιχειρείται απέναντι στα όσα… συνέβαιναν στις πλάτες των αγροτών. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες, ενώ ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό του για τα επικείμενα νομοσχέδια με τμήματα αγροτών στα Επιμελητήρια, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά ορισμένα από τα σημεία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Και για πάρα πολλά χρόνια είχε διαμορφωθεί η εντύπωση πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν Υπουργείο επιδοτήσεων. Ένα Υπουργείο το οποίο απλώς μοίραζε χρήματα. Ξεκάθαρα το αντιλαμβάνεται κανείς πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ευρύ, έχει πάρα πολλά πεδία δράσης, ουσιαστικής δουλειάς αλλά και σωστού σχεδιασμού.»

ΟΛΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μηχανισμό για να αντιδράσει; Ναι, αλλά πολύ αργό μηχανισμό για να αντιδράσει, παράδειγμα το γεωργικό αποθεματικό το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει θεσπιστεί ένας μηχανισμός, ένας «κουμπαράς» με τα 450 εκατομμύρια για όλα τα κράτη μέλη. Είναι η πρώτη φορά που με δική μας πρωτοβουλία, πλέον, γίνεται πράξη και αυτή συνεργασία των εννέα σιγά σιγά ξεδιπλώνεται και πρώτα ο Θεός, θα έχουμε τον Γενάρη την πρώτη μας επίσημη συνάντηση για θέματα γεωργίας, οι εννέα, για να ισχυροποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τα θέματα  -αυτά που σας ανέφερα λίγο πριν-  και να τα προσαρμόσουμε στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους του Νότου.»

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

«Έχουμε κάνει σημαντικές βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα. Σημαντικότατες βελτιώσεις. Δεν αρκούν, θέλουμε κι άλλα. Αλλά το ότι πετύχαμε μια γενναία μείωση στο ΦΠΑ των αγροτικών μηχανημάτων. Δεν σας κρύβω ότι ήταν κάτι που πολλοί επιθυμούσαν και έγινε, σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών. Αυτό είναι η αρχή. Στόχος να πετύχουμε μια συνολική οριζόντια μείωση στο ΦΠΑ των αγροτικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας δείκτης και να μην έχουμε αυτή την ανομοιογένεια»

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

«Έχουμε θέματα αισχροκέρδειας… εκεί πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιθετικοί και κυρίως αποτελεσματικοί. Έχουμε κάποια πράγματα σχεδιάσει, δεν είναι η ώρα να τα ανακοινώσουμε ακόμα, αλλά σίγουρα το ελαιόλαδο αλλά και η πορεία, η τιμή και οι μηχανισμοί στην ουσία ελέγχου της εσωτερικής αγοράς δεν είναι κάτι το οποίο μας ευχαριστεί και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, στο πολύ άμεσο μέλλον.»

Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

«Το πρόβλημα συναντάται από τη δυσλειτουργία των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών στις κατά τόπους Πρεσβείες, οι οποίες είναι στην ουσία οι υπηρεσίες υποδοχής των αιτημάτων αυτών και ελέγχου των εγγράφων, των προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερομένων να ταξιδέψουν, να εργαστούν στη χώρα μας.  Εκεί υπάρχει μια δυσκαμψία και κυρίως μια πολύ αρχή λειτουργία, μάλλον αποτελεσματικότητα των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών που εμπλέκεται, με αποτέλεσμα να έχει απασχολήσει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που επίσης εμπλέκεται, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και, το Υπουργείο Εργασίας και το υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή βλέπε… Aποκεντρωμένες που και εκείνες έχουν εμπλοκή. Όλα αυτά τα υπουργεία προηγούνται για να φτάσει σε εμάς το αποτέλεσμα. Δηλαδή, να έρθουν εργατικά χέρια.

Έχει υπάρξει μια προετοιμασία ενός σχεδίου νόμου από τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είμαστε πολύ κοντά στο υπάρξει μια καλή λύση εξ όσων γνωρίζω και έχω ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει μια μικρή αναστάτωση ξανά.

Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που φέρνει πραγματικά κάποιες γενναίες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν κατά πολύ την πορεία εξέτασης των αιτημάτων που έχουν γίνει κατά χιλιάδες από διάφορες χώρες ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε εργατικά χέρια. Βάζουν κανόνες και απαντούν σε πάρα πολλά απ’ αυτά τα οποία έχουν ακουστεί και από τον συνομιλητή σας…»

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρώτα απ’ όλα έχει διάταξη που να αφορά τη σύσταση αγροτικών τμημάτων τα Επιμελητήρια της χώρας μας. Έχει μέσα διατάξεις που βελτιώνουν κατά πολύ τα θέματα της Αλιείας στη χώρα μας, αλλά και κάποιες διατάξεις που βοηθούν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Έχει μέσα ζητήματα που απαντούν και κινητροδοτούν θέματα των ομάδων παραγωγών κυρίως σε φορολογικό επίπεδο. Βοηθούν πάρα πολύ τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων και τέλος έχει μια σειρά από διατάξεις που συνδέονται με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Θεσσαλία και βέβαια έχουμε και το πλαίσιο των κτηνοτροφικών πάρκων.»

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ… ΤΣΙΦΛΙΚΑΤΑ

Κι όμως θα πρέπει να μπει στο επιμελητήριο, εφόσον φυσικά υπάρξουν διατάξεις που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορούμε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε αγροτικά τμήματα μέσα στα υπάρχοντα Επιμελήτρια της χώρας μας. Όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει επιτέλους ο απασχολούμενος αποκλειστικά με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα  και με όλο τον υπόλοιπο κόσμο που συμπληρωματικά δραστηριοποιείται και με τα αγροτικά. Θέλουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες να τους καταγράψουμε. Είναι ένας πρώτος τρόπος για να έχουμε πλέον ένα μητρώο των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Δεύτερον συζητάμε για μια γενικότερη ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα. Πιστεύω πως θα το στηρίξουμε μέσω των αγροτικών τμημάτων των επιμελητηρίων με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων, άρα να υπάρχει οργανωμένη πληροφόρηση, κατεύθυνση και σωστή προώθηση των ελληνικών προϊόντων του αγρότη, του επαγγελματία και ναι κάποια στιγμή και του επιχειρηματία

Διότι πέρασε η εποχή που οι περισσότεροι, ή το σύνολο των αγροτών ασχολούνταν με τα αγροτικά λόγω κληρονομικής υποχρέωσης. Έχουμε πολλές περιπτώσεις νέων παιδιών που σπούδασαν και συνειδητά επέλεξαν να ασχοληθούν με τη γη. Τα αγροτικά λοιπόν τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας μας πρέπει να γίνουν. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Αυτή τη συζήτηση την κρατά πάνω από 10 χρόνια και γιατί δεν γινόταν;

Για δύο λόγους, θέλω να είμαι ειλικρινής. Πρώτον, πολλοί πρόεδροι επιμελητηρίων – σήμερα ακόμα λιγότεροι, υπάρχουν κάποιοι ακόμα που επιμένουν – θεωρούν τα επιμελητήρια ως «τσιφλικάδι» τους. Με αποτέλεσμα να μην θέλουν νέο δυναμικό το οποίο δεν το «ελέγχουν». Είχαμε επίσης και συμπεριφορές περίεργες κατά καιρούς από εκπροσώπους συνεταιριστικών φορέων, που θεωρούσαν ότι είναι καλύτερα να μην έχουμε πολλές – πολλές φωνές… Κι αυτό έχει μειωθεί πάρα πολύ. Αλλά υπήρχαν και κάποιοι, μια τρίτη περίπτωση, πολλοί ξεκινούσαν  και χάνονταν στην πορεία και τελικά δεν γινόταν ποτέ. Σήμερα όμως είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε συζητήσει και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της χώρας μας, αλλά έχουμε συζητήσει και με τον αρμόδιο -για θέματα Επιμελητηρίων συνολικά – τον κ. Σκρέκα. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

«Είμαστε έτοιμοι. Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον «αέρα» το βασικό πλαίσιο του νέο κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα είναι τρία τα επίπεδα. Πριν είχαμε ένα επίπεδο: υποχρεωτική ασφάλιση τέλος. Συγκεκριμένους κινδύνους, συγκεκριμένα προϊόντα και καλλιέργειες. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Έχουμε περισσότερα προϊόντα,  π.χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες, πτηνοτροφία, χοιροτροφία – μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν, δεν ασφαλίζονταν – αρωματικά φυτά, αλιεία, καμία σχέση μέχρι πρότινος. Όμως, όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι και έχουμε το υποχρεωτικό και δυο επίπεδο με προαιρετικά.

Είναι στη λογική της ασφαλιστηρίου του αυτοκινήτου που πληρώνεις το βασικό σου ασφάλιστρο για να καλύπτεις τις βασικές σου ανάγκες/ κινδύνους για να κυκλοφορήσεις νόμιμα αλλά από κει και πέρα έχεις την ευχέρεια να προσθέσεις κινδύνους επειδή νοιώθεις την ανάγκη να είσαι καλυμμένος και από το αυτό, εκείνο ή το άλλο και φυσικά αυξάνονται τα ασφάλιστρα. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το πνεύμα.

Όμως αυτά τα δύο επίπεδα που έχουμε συμπεριλάβει έχει μέσα κινδύνους μέχρι τελευταίο επίπεδο: τις ακραίες περιπτώσεις όπως πυρκαγιές ή πλημμύρες που μέχρι πρότινος επίσης δεν συμπεριλαμβανόταν. Εμπλέκουμε και τον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα που πλέον το κάνει αυτό το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση ο ΕΛΓΑ με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όχι μεμονωμένα ο καθένας. Δηλαδή, δημιουργούμε έναν ισχυρό, σύγχρονο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους της χώρα μας. Που θα είναι πιο δίκαιος, που θα έχει περισσότερους κινδύνους, που θα καλύπτει πολύ περισσότερα περιστατικά και νέες συνθήκες που πλέον η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει.»

Η “ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΟΣΜΙΑ” ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

«Με σειρά λαθών, στοιχείων και συμπεριφορών κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης του ζητώ την παραίτηση και λέει εγώ έχει μπει μέσα από το ΑΣΕΠ και δεν θα φύγω. Σωστά. Έχει μπει μέσω ΑΣΕΠ αλλά δεν σημαίνει όμως ότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται. Δεν σημαίνει ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι οι αγρότες μας, δεν έχουν άποψη, δεν βλέπουν! Ζήτησα την παραίτησή του και σε αυτόν και από την υπόλοιπη διοίκηση. Όλη η υπόλοιπη διοίκηση έχει δώσει τις παραιτήσεις της, ο κ. Σημανδράκος αρνείται ακόμα, όχι για πολύ όμως! Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως λειτουργεί σήμερα εκπέμπει μια σαπίλα για δυσοσμία η οποία δεν ταιριάζει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε φυσικά είναι κάτι που εγώ θα το ανεχτώ.»

 Περί ευθυνών απάντησε: «Η ευθύνη είναι ξεκάθαρη. Είναι πολιτική η ευθύνη γι’ αυτό το λόγο και εδώ δεν μασώ τις κουβέντες μου. Πρέπει να απομακρυνθεί χθες! Επίσης υπάρχει μια άλλη ευθύνη των έναν – δύο εμπλεκομένων ιδιωτικών εταιρειών που είχαν συνδεθεί τόσο στενά σε σημείο να έχουν σχεδόν υποκαταστήσει τον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με ποιανού την ανοχή και με ποιανού την παρότρυνση έγινε αυτό το πράγμα;

Εγώ δεν το δέχομαι γι’ αυτό το λόγο μίλησα σκληρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών και σιγά σιγά μπαίνουν τα πράγματα σε μια λογική βάση. Οι εταιρείες καλώς υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Προς Θεού. Και να φέρω παράδειγμα τη ΓΑΙΑ Επιχειρείν, Neuropublic… οι συγκεκριμένες εταιρείες με συγκεκριμένη πορεία στο χώρο χρόνια τώρα, μέσα πλάγια και πίσω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτή η σχέση έχει τελειώσει και σιγά σιγά έρχονται και διορθωτικές κινήσεις.

Χαίρομαι για παράδειγμα που στη μια εταιρεία, στη ΓΑΙΑ Επιχειρείν για παράδειγμα, συμμετέχει πλέον με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και διοικητικά η κα Μαριάννα Λάτση με μια άλλη φιλοσοφία, με άλλο πνεύμα συνεργασίας.

Χαίρομαι που μετά από σκληρές συζητήσεις και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και μέτοχος και μέλος της διοικήσεως αλλά είναι και δανειστής και στις δυο εταιρείες και στη NEUROPUBLIC και ΓΑΙΑ Επιχειρείν.

Αντιλαμβάνονται ότι έχουν ευθύνη… Κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να λειτουργεί. Ή τα λεγόμενα ΚΥΔ, τα κέντρα στην ουσία που εξυπηρετούν τους αγρότες να κάνουν τα αιτήματά τους. Εκεί έχουμε δυο κατηγορίες ΚΥΔ τα ιδιωτικά που λειτουργούν με την πιστοποίηση του κράτους, με τις υποδείξεις και τους κανόνες του νόμου  και τα εταιρικά που ανήκουν στις εταιρείες που ανέφερα πριν, τα οποία όμως έχουν μια άλλη αντιμετώπιση.

Δεν το κατάλαβα; Αθέμιτο ανταγωνισμό; Όχι βέβαια! Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά χαοτικά. Θα μπουν όλα σε δρόμο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου, έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό γι’ αυτές τις αποφάσεις και θα πάνε όλα σωστά.

Ξέρω τη σαπίλα και την καμαρίλα που βγαίνει από τις πόρτες και τα παράθυρα απ’ αυτόν τον Οργανισμό, θα κάνω τα πάντα, όσα περνούν από το χέρι μου ώστε να μπει τάξη να λειτουργεί σωστά να είναι ένας σύγχρονος οργανισμός, που θα δουλεύει για ένα και μοναδικό σκοπό: Να διανέμει σωστά και με διαφάνεια τις κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους, και οι δικαιούχοι να μπορούν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες και να είναι ήσυχοι ότι αυτά πρέπει να λαμβάνουν και αυτά πήραν στην ώρα τους.

Δεν μπορώ άλλο. Αυτή η εικόνα μου προκαλεί θυμό γιατί καταλαβαίνω πως στο τέλος της ημέρας μέσα από αυτά τα εταιρικά παιχνιδάκια, την αδυναμία, την ανικανότητα και δεν ξέρω τί κάποιων διοικούντων καταλήγουν στους αγρότες. Δεν το δέχομαι αυτό το πράγμα. Όσο βρίσκομαι στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, όσο έχω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού  και συνολικά η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη. Και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει ένας σύγχρονος, λειτουργικός Οργανισμός. Ας το καταλάβουν κάποιοι όσο είναι νωρίς.»

 «Ότι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα και μετά θα γίνει έτσι ώστε ότι οφειλές υπάρχουν να τακτοποιηθούν σε ένα εύλογο χρόνο  να οργανωθεί σωστά το σύστημα ώστε να πάμε παρακάτω, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα, ούτε ένα ευρώ!»¨

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

«Γι’ αυτό το λόγο και μέσα από τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του νερού που έχουμε συστήσει συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρώτη εφαρμογή θα γίνει στη Θεσσαλία. Πασχίζουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων και πολλών άλλων ερωτημάτων, να δούμε τι έργα απαιτούνται για να έχουμε σωστό αρδευτικό δίκτυο, έργα τα οποία στην ουσία θα ενισχύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με νερό. Με αυτό το αγαθό που στέλνει ο Θεός, αλλά δεν το αξιοποιούμε όπως πρέπει και στο τέλος της ημέρας, πως; Εδώ είναι μια καινούργια παράμετρος βίαια στη ζωή μας πώς όλα αυτά τα έργα θα λειτουργούν και στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής θωράκισης μιας περιοχής.»

… …. …

Το πρώτο ζήτημα για όλους τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα είναι το νερό, ακολουθεί ο ΕΛΓΑ και βεβαίως έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κοινοτικές ενισχύσεις. Και τα τρία ζητήματα με καθυστερήσεις πολλών – πολλών ετών η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία με την στήριξη του Πρωθυπουργού και φυσικά με την συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων τα έχουμε βάλει στο τραπέζι και τρέχουμε ολοταχώς ώστε να απαντήσουμε συγκεκριμένα, οργανωμένα και στα χρονοδιαγράμματα που σας έδωσα. 

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Δεν θα κάνουμε πίσω. Στόχος είναι να φέρουμε αποτέλεσμα, σας το λέω με το χέρι στην καρδιά: είμαι οπαδός του αποτελέσματος όχι της θεωρίας. Δεν θα με ακούσετε να λέω πολλά λόγια.

Όπως σας είπα είναι αυτό, έχουμε ξεκινήσει αυτό, είναι διάταξη εκείνο. Θέλω ο πολίτης και ο κυρίως ο άνθρωπος της αγροτιάς να ξέρει ότι έχει μια αξιόπιστη ηγεσία στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αυτό που λέει το κάνει. Που δεν είναι μονάχα στο να το πει, αλλά το κάνει. Κι αν έχουμε κάνει και λάθος, εδώ είμαστε για να το διορθώσουμε δεν υπάρχει κανείς αλάνθαστος. Αλλά αρκετά πια με τις ατελείωτες συζητήσεις και τα τελικά τα προβλήματα να γιγαντώνονται, να συσσωρεύομαι και να νομίζουμε ότι κανείς δεν μας βλέπει. Όλοι μας βλέπουν. Και κυρίως είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι στις κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται και είναι εξαιρετικά επιθετικές.

Ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού με πολύ μεγάλη χαρά. Ξέρω ότι θέλει πολύ δουλειά. Δεν θα κάνω πίσω, ούτε φυσικά είμαι της σχολής των «ατσαλάκωτων». Με ξέρετε και αρκετοί με ξέρουν… είμαι άνθρωπος της μάχης, του πεδίου, με σταυρωμένα χέρια δεν θα κάτσω ούτε θα ανεχτώ παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών.

Είμαι εδώ. Είμαι μπροστά. Δεν κρύβομαι.

Λέω τα πράγματα με το όνομά τους και κυρίως παίρνω πρωτοβουλίες, και δεσμεύομαι γι’ αυτά.»