Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πήγαινε στο γραφείο με ταπεράκι – Η άγνωστη ιστορία του Taikichiro Mori

1 Μαρτίου 1904: Γεννιέται ο Taikichiro Mori, ο ιδρυτής της Mori Building Company. Το Forbes του έδωσε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, υπολογίζοντας την περιουσία του για το 1991 στα 15 δισ. δολάρια. Σήμερα, πάντως, ελάχιστοι έχουν έστω και ακουστά το όνομα του ανθρώπου που κάποτε βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου.  Άλλωστε, ο ίδιος επέμενε να ζει μια απλή ζωή, λέγοντας: «Υποθέτω ότι με λένε πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, αλλά αυτό δεν αλλάζει κατ΄ ανάγκη κάτι για εμένα. Έγινα αυτός γιατί οι τιμές των ακινήτων στο Τόκιο εκτοξεύτηκαν. Είμαι απλά ένας σπιτονοικοκύρης, όπως ο πατέρας μου».

Πραγματικά, ήταν ένας καθηγητής οικονομικών που παράτησε τη δουλειά του σε ηλικία 55 ετών για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στο real estate και να χτίσει μια αυτοκρατορία ακινήτων στο κέντρο του Τόκιο. Ο Mori πέθανε το 1993, σε ηλικία 88 ετών.

Το 1992, η προσωπική του περιουσία ανερχόταν σε 13 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ήταν κατά 3 δισ. δολάρια πλουσιότερος από το Νο2 του κόσμου, τον Yoshiaki Tsutsumi, έναν επίσης Ιάπωνα επιχειρηματία που ασχολούνταν με τους σιδηροδρόμους και τα γήπεδα γκολφ. Τη χρονιά εκείνη, ο Mori είχε διπλάσια περιουσία από τον πλουσιότερο Αμερικανό, που δεν ήταν άλλος από τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Ο Mori ήταν γνωστός ως ο «ooya-san» -ή σπιτονοικοκύρης όπως θα λέγαμε στα ελληνικά- του Τόκιο. Έβαλε κυριολεκτικά το σημάδια του σε όλη την πόλη, καθώς κάθε ένα από τα projects του έπαιρνε το όνομά του και την χρονολογική σειρά με την οποία προστέθηκε στην τεράστια αυτοκρατορία του: Κτίριο Mori Ένα, Κτίριο Mori Δύο κ.ο.κ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πήγαινε στο γραφείο με ταπεράκι – Η άγνωστη ιστορία του Taikichiro Mori-1Η εταιρεία του κατασκεύασε περισσότερα από 80 κτίρια, δημιουργώντας μία περιοχή prime ακινήτων στο Τόκιο. Αρχικά, ο Mori εστίασε στη γειτονιά Toranomon, όπου είχε μεγαλώσει και ο ίδιος. Αυτή η περιοχή με τα μικρά ξύλινα κτίρια καταστράφηκε δύο φορές, πρώτα από τον σεισμό του 1923 και μετά από τον βομβαρδισμό από τους Αμερικανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Mori βοήθησε ώστε να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο αστικό κέντρο με πύργους από γυαλί και τσιμέντο.

Ήταν η εποχή που το Τόκιο άνθιζε ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ο Mori απευθυνόταν στις ξένες εταιρείες που ήθελαν μοντέρνα γραφεία και διαμερίσματα σε κοντινή απόσταση για τους εργαζομένους τους.

Ένας άνθρωπος με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ταπεινή ζωή, ο Mori δυσκολευόταν να αποδεχθεί τον τίτλο του πλουσιότερου στον κόσμο. «Μου φαίνεται λίγο παράξενο», έλεγε, σύμφωνα με τους New York Times. Και παρότι δήλωνε ευγνώμων για την καλή του τύχη, παραδεχόταν ότι όλη αυτή η προσοχή τον έκανε να αισθάνεται λίγο περίεργα.

Παρά την τεράστια περιουσία του, ζούσε απλά, σε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στο γραφείο του. Συνήθως ντυνόταν με ένα απλό παραδοσιακό μαύρο κιμονό και κάθε μέρα, έφερνε μαζί του το φαγητό του σε ταπεράκι στο γραφείο.

Άλλωστε, παρότι ήταν η ανάπτυξη του Τόκιο που τον έκανε πλούσιο, στα τελευταία χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο Mori επέκρινε την εκτίναξη στις τιμές των ακινήτων της πόλης.

Όταν έσκασε η φούσκα, η περιουσία του μειώθηκε κατά 2 δισ. δολάρια, όμως η εταιρεία του έμοιαζε ασφαλής.

«Πρέπει να αλλάξουμε για να ζήσουμε στη νέα εποχή», έλεγε. Όμως δεν έκρυβε τη νοσταλγία του για την εικόνα της πόλης πριν την αλλάξει η ίδια του η εταιρεία.  «Κατά κάποιο τρόπο, νιώθω μεγάλη λύπη που η γειτονιά έχει αλλάξει με αυτό τον τρόπο. Στα παιδικά μου χρόνια, οι δρόμοι ήταν πολύ στενοί και σαν ένα φίδι που κατάπιε ένα αυγό, πλάταιναν σε κάποια σημεία. Και τα παιδιά έπαιζαν κρυφτό και άλλα παιχνίδια, χωρίς να κινδυνεύουν από την κίνηση, όπως σήμερα».

ΠΗΓΗ moneyreview.gr