Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Οι ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή, το… μάθημα για την Ελλάδα και το «τέρας» του πληθωρισμού (video)

Καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα τεκταινόμενα γύρω από την επίθεση από το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν, εναντίον του Ισραήλ η κουβέντα οφείλει να στραφεί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Απόκη, Διεθνολόγο -Δημοσιογράφο, στην «καρδιά του προβλήματος που είναι το συγκεκριμένο καθεστώς του Ιράν που πυροδοτεί συνεχώς, για δεκαετίες τώρα, αυτή την ένταση στη Μέση Ανατολή».

Ο Δημήτρης Απόκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST παρουσιάζοντας τα δεδομένα προσέγγισε την στάση των ΗΠΑ και του προέδρου τους, που ζητά από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Και αναρωτήθηκε… «Εάν κάτι παρόμοιο συνέβαινε εναντίον της Ελλάδας θα λέγαμε “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” και να δείξουμε αυτοσυγκράτηση;» Για να υπερτονίσει την αναγκαιότητα η συγκεκριμένη επίθεση να «αποτελέσει μάθημα για κάποιους το τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον με μια συγκεκριμένη χώρα η οποία απειλεί σε διαρκή βάση την Ελλάδα, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα.»

Αναλύοντας τα γεγονότα που οδήγησαν σε μια, παγκοσμίων διαστάσεων, αποσταθεροποίηση λόγω του μεσανατολικού ο Δημήτρης Απόκης έδειξε την κυβέρνηση Μπάιντεν «λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής άνευ στρατηγικής την οποία ακολουθεί στο διεθνές στερέωμα» λέγοντας πως «η Δύση βρίσκεται σε αποστροφή διότι η μητρόπολη της Δύσης δεν επιτελεί τον ρόλο της που είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Δύσης και του Δυτικού πολιτισμού».

Αναφερόμενος στο Ισραήλ τόνισε πως πρόκειται για «υπαρξιακό πόλεμο» κάτι που σημαίνει πως η απάντηση είναι κάτι το αναμενόμενο «Σίγουρα θα υπάρξει απάντηση, την ώρα και στον τόπου, τον τρόπο που θα επιλέξει το Ισραήλ» εξηγώντας πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος παρά τις προσπάθειες να τον μεταπείσουν.

Ο έμπειρος Διεθνολόγος -Δημοσιογράφος έδωσε ωστόσο σε όλο θέμα και μια ακόμη διάσταση, καθώς όπως σημείωσε είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας, καθώς «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μια πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, τη στιγμή που η Τουρκία για άλλη μια φορά υπέδειξε στη Δύση ότι είναι απέναντι στη Δύση και τον Δυτικό Πολιτισμό. «Ξεπλένει» τελείως το Ιράν, συμπαρατάσσεται με το Ιράν, συμπαρατάσσεται με τον Πούτιν ο οποίος στήριξε το Ιράν… την ίδια στιγμή κανείς δεν βλέπει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, αλλά οι δυο πρώτες ειδικά, στήριξαν ανοικτά το Ισραήλ», για να ανατρέξει στο παρελθόν «εδώ στη χώρα μας κάποιος Πρωθυπουργός που λεγόταν Αντώνης Σαμαράς, είχε ανοίξει αυτή την πύλη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο με την Σαουδική Αραβία, είχε βάλει τη χώρα στο σωστό δρόμο. Και εδώ καθόμαστε και συζητάμε με την Τουρκία που είναι απέναντι, αντί για άλλη μια φορά να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να βγούμε να πούμε πως τη δύση “Κοιτάξτε τί γίνεται για άλλη μια φορά, γίνεται δυο χρόνια με την Ουκρανία, τώρα με το Ιράν που είναι ο άξονας του κακού” αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους…»

 

ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ, ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ «ο πρόεδρος της Fed σχεδόν ξεκαθάρισε ότι όσοι περίμεναν μειώσεις των επιτοκίων θα περιμένουν πολύ ακόμα» ο κ. Απόκης  εξήγησε πως «οι αγορές ετυμολογούν μια μείωση κι αυτή υπό αμφισβήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο έμπειρος διεθνολόγος- δημοσιογράφος  στάθηκε ωστόσο στις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, καθώς «στην άλλη μεριά του ατλαντικού, στην Ευρώπη, έχουμε μια ανύπαρκτη ανάπτυξη» ενώ η Αμερική διαθέτει ακόμα δυνατή οικονομία. «Ο πληθωρισμός εδώ είναι κάτι το διαφορετικό. Έχουμε μια αδύναμη οικονομία, με πληθωριστικές έντονες πιέσεις στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες… μια σοβαρή συζήτηση που δυστυχώς ούτε στα ΜΜΕ δεν ασχολούμαστε». Καθώς δε ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς τις ευρωεκλογές και τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών ανακοινώθηκαν ο κ. Απόκης εκτιμά οτι η όλη κουβέντα συνεχίζεται αλλά και «πάλι σε λάθος κατεύθυνση».