Την οργή της κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση για το Μάτι! Έξι ένοχοι, 15 αθώοι, 104 νεκροί κι ένα έγκλημα δίχως τιμωρία αφού οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές και «εξαγοράζονται» προς 10 ευρώ ημερησίως! «Τί να πεις για τους 104 ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης εκφράζοντας και τη δική του απογοήτευση.
«Είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο κράτος, το κράτος που πληρώνουμε όλοι με ιδρώτα και αίμα. Το κράτος που δεν έχει τιμωρήσει κανέναν υπεύθυνο! Κανένας από αυτούς δεν έχει ευθύνη; Ο υπουργός, δεν έχει ευθύνη; Άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Σε τί κοινωνία ζούμε;» αναρωτήθηκε ο διευθυντής της τηλεόρασης BEST για να θέσει ένα άλλο εξίσου μεγάλο ερώτημα «Πιστεύει κανένας ότι μετά από αυτό θα δικαιωθεί κανείς για την τραγωδία των Τεμπών;»
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ
Ο Νίκος Μπελογιάννης έστρεψε τα “πυρά” του σε όλους εκείνους που… είχαν την ευθύνη και σήμερα εξαγοράζουν με κάποιες χιλιάδες ευρώ και με δόσεις την ελευθερία και το δικαίωμα να ζουν την δική τους ζωή, καταδικάζοντας ωστόσο την όλη στάση της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης απέναντι σε ένα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων.
Μπορεί κανένας από τους 300 να μην βγήκε να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, να πάρει θέση για ένα τόσο μεγάλο θέμα, οι μνήμες θα παραμένουν για πάντα νωπές… των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έτρεχαν για να σωθούν. «Τις θυμόμαστε τις εικόνες. Τα λάθη της πυροσβεστικής, τα λάθη του Συντονισμού; Πρωθυπουργός ήταν ο Τσίπρας. Τον πήγαν στο Συντονιστικό κι έλεγε δεν έχει ούτε έναν νεκρό και οι άνθρωποι πηδούσαν στις θάλασσες… Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες; Διαλύεται η χώρα δεν έχει κανένας πολιτική ευθύνη; Τι μας μάραναν οι δείκτες και οι φωτογραφίες ο ένας στα νησιά, ο άλλος να χορεύει ζεϊμπέκικο, με τα predator;» «Μέχρι και η ντροπή έχει χάσει το νόημά της…» είπε με απογοήτευση από την σημερινή εξέλιξη.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΤΑ
ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Το στοίχημα που κέρδισε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του GAIA Επιχειρείν είναι το πιο μεγάλο και αφορά στην ενημέρωση για όλα όσα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και όσα θα τον απασχολούν στο μέλλον. Από τα κρίσιμα ζητήματα για το δημογραφικό, την αναγκαιότητα αναθεώρησης της ΚΑΠ – ούτως ώστε να γίνει πιο φιλική στους νέους αγρότες – μέχρι τις υποδομές και τα έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας, όλα ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν ειδάλλως δεν θα μιλάμε για νέα γενιά. Το συνέδριο πρωτοπόρησε για μια σειρά από λόγους που συνδέονται με τη βούληση της GAIA Επιχειρείν να βάλει το λιθαράκι της για ένα καλύτερο μέλλον κι ένα συνέδριο που όπως σημείωσε ο Νίκος Μπελογιάννης “Δεν έχει ξαναγίνει στην Καλαμάτα και μακάρι να γινόταν σε όλες τις πρωτεύουσες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένα συνέδριο που έδωσε πνοή, δημοσιότητα στην πόλη και μεγάλη εξωστρέφεια. Εξεπλάγην από τις πάρα πολλές τοποθετήσεις και τα νέα πράγματα που άκουσα.”
Οι διαπιστώσεις ωστόσο εγείρουν τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε η κα Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του GAIA Επιχειρείν φανερώνουν ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από τη γη. Παρά τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και όλα τα εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι αγρότες, οι νέοι δεν στρέφονται στον πρωτογενή τομέα, αφού δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα. Εύστοχα, λοιπόν, ο Νίκος Μπελογιάννης έθεσε το μείζον ζήτημα των διεκδικήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συνέδριο άλλωστε πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου “Είναι δυνατόν να επιτρέπουν να γίνονται εισαγωγές χιλιάδες τόνοι, από πατάτες, ελιές, λάδια και ελληνοποιήσεις; Ποιές είναι οι διεκδικήσεις για να εξασφαλίσουν τους αγρότες; είπε με νόημα.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ… ΛΟΓΙΑ
Κι όλα αυτά ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να “μαστίζει” την Ελληνική οικογένεια και εν γένει την οικονομία της χώρας. “Τί κάνουν οι βουλευτές στις Βρυξέλες; Ότι κάνουν και οι βουλευτές εδώ… εδώ δεν μιλάει κανένας και όλοι θα…” Αυτό που λυπηρά διαπιστώνεται “είναι ότι δεν υπάρχει καμία κοινή γραμμή. Οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ευρώπη. Δίνουν 80 δισ. στην Ουκρανία και όχι 5 δισ. στους αγρότες να ανασάνουν! Εισάγουν από τις τρίτες χώρες για να έχουν περισσότερο κέρδος τα σούπερ μάρκετ, τα καρτέλ… Οι εποχές αλλάζουν είπε. “Παλιά δεν πίστευε κανείς ότι θα χαθεί ο μπακάλης της γειτονιάς” και σήμερα φθάσαμε στην εποχή της καθολικής χρήσης της πιστωτικής κάρτας στο σούπερ μάρκετ “για να κερδίζουν οι τράπεζες! Μόνο οι τράπεζες δουλεύουν, σούπερ μάρκετ, φάρμακα και όπλα! Αυτή την Ευρώπη ονειρεύονταν ο Μιτεράν και ο Ντε Γκολ; Ας μας πούνε οι βουλευτές που γυρνάνε γύρω γύρω, χωρίς να λύσουν τίποτα, Μαραζώνει όλη η ύπαιθρος.”
“ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ… ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΟΥ”
Δράττοντας της ευκαιρίας να θίξει την αποδυνάμωση των δομών στην Τριφυλία, ο Διευθυντής της τηλεόρασης BEST επανέφερε το ζήτημα του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που απουσιάζουν από την ατζέντα των τοπικών αρχόντων τόσο σε περιφερειακό όσο και τοπικό επίπεδο. “Βγήκες κύριε Λεβεντάκη μπροστά;”
Σχολιάζοντας και τα όσα αφορούν στο δήμο Καλαμάτας σημείωσε ότι “Αγαπητέ μου Δήμαρχε καλά είναι όλα αυτά που κάνεις, τα πλακόστρωτα και όλα τα άλλα. Στα αναπτυξιακά έργα η Καλαμάτα σταμάτησε στην εποχή του Μπένου… δεν έχει γίνει τίποτα να αλλάξει η πόλη. Το ίδιο πρέπει να γίνει στην Τρίπολη, στη Σπάρτη…”.
Με αφορμή την έκθεση σκαφών στο Ναύπλιο, που συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, ο Νίκος Μπελογιάννης σχολίασε την απουσία προβολής του γεγονότος το οποίο “έπρεπε να έχει διαφημιστεί να την ξέρει όλος ο κόσμος αλλά η τσιγγουνιά σας και η μιζέρια σας να δώστε 50 και 100 ευρώ… και μιλάω και για τον περιφερειάρχη σε αυτό, δεν φρόντισε να πάρει την ανάλογη αξία αυτό το γεγονός!”
Που είναι τα αναπτυξιακά έργα είπε και απηύθυνε το ερώτημα προς τον νυν περιφερειάρχη “Κύριε Πτωχέ είστε τεχνοκράτης, που είναι να βάλετε ένα έργο σε κάθε πρωτεύουσα. Σας έμεινε το διοικητήριο του κ. Νίκα εδώ και δεν έχει φτιάξει ένα αθλητικό κέντρο., το οποίο θα έχει αθλητικό τουρισμό όλο το χρόνο. Δεν έχει φτιάξει ένα κολυμβητήριο!” απευθύνοντας το ερώτημα και στους εύρωστους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
“Δεν βρέθηκε κι ένας να φτιάξει ένα κολυμβητήριο. Κύριε Καρέλια, πόσο κάνει να φτιάξετε ένα κολυμβητήριο; Καλά να είσαστε έχετε προσφέρει στην Καλαμάτα, τόσα λεφτά; Δεν μπορείτε να κάνετε δώρο ένα κολυμβητήριο στην Καλαμάτα; Πόσο κάνει ένα κολυμβητήριο ; Θα σας λείψουν τα λεφτά; Ή κάποιοι άλλοι πλούσιοι στην Καλαμάτα; Πόσο κάνει ένα κολυμβητήριο να κολυμπάνε τα παιδάκια;”
Και συνέχισε:
“Με τα μισά λεφτά από το διοικητήριο που θα φτάσει 20 εκατομμύρια, φτιάχνατε το παλαί ντερ σπορ μην πω και με κολυμβητήριο μέσα”
Ένα ακόμη θέμα που τελευταία θίγεται σε ορισμένα δημοσιεύματα είναι η έλλειψη κλινών στην πόλη κι εδώ ο Νίκος Μπελογιάννης στάθηκε με έναν τρόπο στο δυστοπικό περιβάλλον του επιχειρείν και τις δυσκολίες που έχουν ωθήσει ουκ ολίγα ξενοδοχεία σε αδιέξοδο “Όλα είναι χρεοκοπημένα! Γιατί δεν πάτε εσείς που τα γράφετε να φτιάξετε ένα ξενοδοχείο;”
Περιμένοντας όπως είπε «από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη να κάνουν κάτι για να αλλάξει ο τόπος» ο διευθυντής της τηλεόρασης δεν άφησε ασχολίαστη την εικόνα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση για να σταθεί στη στάση ορισμένων λέγοντας «Ξεκινάτε τώρα να φτιάχνετε “παράγκα” και για τον δήμο Καλαμάτας. Θα τον κάψετε χειρότερα και από τον Τζαμουράνη…», είπε με νόημα.