Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

LIVE από το BEST και το ACTION24 ο αγώνας τρεξίματος «SKIRITIDA RUN 2024» στο μαγευτικό Δάσος Σκιρίτιδας

Στο εκπληκτικό τοπίο του Δάσους Σκιρίτιδας. θα βρεθούν σε λίγες ώρες από τώρα πολυάριθμοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε γωνιά της χώρας για να συμμετέχουν στο μεγάλο δρομικό γεγονός. Στις 5 το απόγευμα θα δοθεί η εκκίνηση του «SKIRITIDA RUN 2024» που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Ο αγώνας θα προβληθεί ζωντανά από το ACTION24 και την τηλεόραση BEST.

BEST LIVE TV

Τον αγώνα τρεξίματος  «SKIRITIDA RUN 2024» διοργανώνει η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην 6η version του έρχεται με όνειρα και φιλοδοξίες για να μαγέψει συμμετέχοντες δρομείς και επισκέπτες, με σημαντική κληρονομιά τις πέντε επιτυχημένες πρώτες διοργανώσεις!

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Το 1997, με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας (νόμος 2539/97), δημιουργείται ο Δήμος Σκυρίτιδας με έδρα τον οικισμό της Βλαχοκερασιάς και αποτελείται από 7 δημοτικά διαμερίσματα και 10 οικισμούς.

Ο δήμος Σκιρίτιδας την περίοδο 1997-2001, ήταν δήμος του νομού Αρκαδίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.

praxagoras2

Το 2001, το όνομα του δήμου διορθώνεται σε Δήμος Σκιρίτιδας. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρίπολης. Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του νομού στα σύνορα με τον νομό Λακωνίας. Ο Δήμος Σκιρίτιδας αποτελούταν από 7 δημοτικά διαμερίσματα και είχε συνολικό πληθυσμό 1.597 κατοίκους στην απογραφή του 2001.[1] Έδρα του δήμου ήταν η Βλαχοκερασέα.

Στην αρχαιότητα κατοικούσαν εδώ οι Σκιρίτες, οι οποίοι ήταν υποτελείς στους Σπαρτιάτες, διατηρώντας όμως αρκετές ελευθερίες. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί της Σκιρίτιδας ήταν το Οίον και οι Καρυές (τόπος καταγωγής των Καρυάτιδων). Αποτελούσε περιοχή στρατηγικής σημασίας για το κράτος της Σπάρτης, αφού ήλεγχε το δρόμο προς την Τεγέα. Ο Σκιρίτης λόχος που αποτελούνταν από άντρες της περιοχής, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο σπαρτιατικό στρατό. Παρατασσόταν τιμητικά στο αριστερό άκρο του σπαρτιατικού στρατεύματος, διέθετε δύναμη 600 ανδρών, ενώ είχε ρόλο παρόμοιο με αυτό των “ειδικών δυνάμεων”. Κατά τη διάρκεια νυχτερινής πορείας αναλάμβανε ανιχνευτικό ρόλο, όντας ο μοναδικός λόχος που προπορευόταν του βασιλικού.

ΦΑΛΑΓΓΑ-ΣΚΙΡΙΤΩΝ

Iδιαίτερη ικανότητα εμφάνιζε απέναντι σε ίλες ιππικού. Οι Σκιρίτες χρησιμοποιούσαν σαν μέθοδο παραλλαγής και κάλυψης την σκόνη από κάρβουνο, με την οποία κάλυπταν το δέρμα τους, ώστε να επιχειρούν μυστικές αποστολές. Σύμφωνα με το Διόδωρο το Σικελό, το σπουδαιότερο επίτευγμα του Σκιρίτη λόχου αποτέλεσε η δολοφονία, μεταξύ άλλων, δύο αδερφών του Ξέρξη μέσα στη βασιλική σκηνή, του Αβροκόμη του Πρεσβυτέρου και του Υπεράνθη, μία από τις νύχτες κατά τη διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών. Το σχέδιο του βασιλιά Λεωνίδα ήταν η δολοφονία του ίδιου του Ξέρξη, τον οποίο όμως το απόσπασμα των Σκιριτών δεν βρήκε εντός της σκηνής του. Το απόσπασμα εξοντώθηκε από τη δύναμη των “αθανάτων” όταν αργότερα έγινε αντιληπτό.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει

1) ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

17:00

Η απόσταση είναι 21,1 χλμ. και κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από δρόμο ασφάλτου και λιθόστρωτο.

EΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο.
Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Θα υπάρχουν 6 σημεία τροφοδοσίας πάνω στην διαδρομή (μετά το 5ο χλμ. και ανά 3 χιλιόμετρα και ένας σταθμός) που θα διαθέτουν τα παρακάτω.

Χλμ.

5

8

11

13,5

16

18,5

Νερό

Ενεργειακό ποτό

 

 

 

Gel

 

 

 

 

 

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ

Το χρονικό όριο τερματισμού είναι 3,5 ώρες.

2) ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5 ΧΛΜ.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ:

Είσοδος Χωριού Κολλίνες

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ:

Αρκαδική Οικολογική Φάρμα

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

17:30

Η απόσταση είναι 5 χλμ. και η διαδρομή στα πρώτα 2 χλμ. κινείται σε δρόμου ασφάλτου και στη συνέχεια κινείται σε στρωμένο χωματόδρομο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, ότι είναι καλά στην υγεία τους και συμμετέχουν στη διοργάνωση με δική τους ευθύνη.

Στους συμμετέχοντες δρομείς που είναι ανήλικοι υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους προκειμένου να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους. 

ΕΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο.
Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης.

ΥΔΡΟΔΟΣΙΑ: 

Θα υπάρχει σημείο υδροδοσίας στα 2,5 χλμ. και στον τερματισμό.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ:

Το χρονικό όριο τερματισμού είναι 1,5 ώρα από την ώρα εκκίνησης.

3) ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 1ΧΛΜ. ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΦΕΤΗΡΙΑ:

Εκκλησία Αγίων Αποστόλων

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ:

Αρκαδική Οικολογική Φάρμα

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

17:30

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μαθητές – τριες θα πρέπει να εξεταστούν με ευθύνη των γονέων τους, για να διαπιστωθεί η καλή τους υγεία, για ακίνδυνη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.
Επίσης, θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι το παιδί τους ότι είναι υγιές ώστε να συμμετάσχει και ότι συναινούν στην συμμετοχή τους. 

ΕΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο.

4) ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: