Παρασκευή
20
Σεπτέμβριος
TOP

Το μαρτύριο της… σταγόνας στην Πελοπόννησο (video)

Μια νέα πραγματικότητα έρχεται να διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή, με συνέπειες στην καθημερινότητά μας και την οικονομία. Η λειψυδρία συναντάται ως πρόβλημα όσο ποτέ άλλοτε στην Πελοπόννησο που έχει μπει σε πορτοκαλί συναγερμό. Η κατάσταση κάνει αναγκαία την συνθήκη ενός στρατηγικού πλάνου με σειρά παρεμβάσεων, ενώ όπως φαίνεται άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν.

Το μαρτύριο της… σταγόνας στην Πελοπόννησο

Oξύ πρόβλημα λειψυδρίας καταγράφεται το φετινό καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με τους πολίτες εν μέσω καύσωνα να βλέπουν τις βρύσες να μη βγάζουν σταγόνα για πολλές ώρες της ημέρας και τις δημοτικές επιχειρήσεις νερού από την άλλη να προειδοποιούν για διακοπές σε περίπτωση που παρατηρούνται περιστατικά σπατάλης. Τα ορατά πια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, η ξηρασία και η ανομβρία, οι ασταμάτητες γεωτρήσεις αλλά και τα «αρχαία» δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης έχουν συντελέσει στην έξαρση του φαινομένου.

«Νερό Λουτρακίου» με το σταγονόμετρο

Στις 16 Ιουλίου, έπειτα από δέκα ήμερες και πολύωρες διακοπές νερού, πολίτες από κοινότητες των Ισθμίων και του Λουτρακίου βρέθηκαν έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων για να διαμαρτυρηθούν επειδή εν μέσω καύσωνα έμεναν για πολλές ώρες χωρίς νερό.

Τρεις ημέρες αργότερα, η ΔΕΥΑ ξεκίνησε να αναρτά στον ιστότοπό της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ημερήσιο δελτίο νερού. Ακολούθησαν έκτακτα μέτρα όπως:
  1. Αναστολή όλων των μη υδρευτικών χρήσεων των δημοτικών παροχών (άρδευση, αναψυχή κ.λπ.)
  2. Αμεση παύση των αντλήσεων από όλες τις γεωτρήσεις της παραλιακής ζώνης
  3. Περιορισμός της κατανάλωσης αποκλειστικά εντός των οικιών
  4. Συνεχείς έλεγχοι κατανάλωσης από το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ-ΑΓ. Θ. και σταδιακά μέτρα εξοικονόμησης (προειδοποίηση, πρόστιμο, διακοπή)

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.kathimerini.gr πατώντας εδώ