Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο θα βρίσκεται στη Μεσόγειο -Τι συμβαίνει με το έργο των 14,6 δισ. ευρώ;

Ένα αποφασιστικό βήμα για την όδευση του μεγάλου έργου στις ράγες της υλοποίησης φαίνεται ότι έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σίγουρος ότι το έργο κατασκευής γέφυρας-μαμούθ, που θα ενώσει τη Σικελία με την Καλαβρία, στο στενό της Μεσσήνης, θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους συνεχίζει να εμφανίζεται ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι και υπουργός Μεταφορών.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει πέρασει μέσα από συμπληγάδες πέτρες, και δεν έχει καταφέρει να πάρει την άγουσα της υλοποίησης. Μεταξύ άλλων διότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η τοποθεσία όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η γέφυρα είναι μία από τις περιοχές με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο στην Ευρώπη.

μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ενεργό ρήγμα και έτσι ενέχει ο κίνδυνος σεισμού σαν και αυτόν που προκλήθηκε το 1908, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο, Stretto di Messina, έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες, οι οποίες ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο κρίθηκαν ανεπαρκείς, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας να ζητάει 239 επιπλέον διευκρινίσεις και έγγραφα σχετικά με τους κινδύνους σεισμού και τσουνάμι, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την οικονομικη βιωσιμότητα του έργου κ.ο.κ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου η Stretto di Messina Spa παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας την πρόσθετη τεκμηρίωση, όπου επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του έργου.

μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο