Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Νέα Αριστέρα «Η ανυπαρξία φοιτητικής μέριμνας διώχνει τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Η ανυπαρξία φοιτητικής μέριμνας διώχνει τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια – Να δοθεί άμεση και καθολική λύση για τη φοιτητική στέγη»

Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Αλέξης Χαρίτσης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αφορμή την αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να σηκώσουν το βάρος του κόστους σπουδών των παιδιών τους στα δημόσια πανεπιστήμια, εξαιτίας της οικονομικής και στεγαστικής κρίσης που πλήττουν την πλειοψηφία των νοικοκυριών στην χώρα μας.

Όπως τονίζουν στο κείμενο της Ερώτησης ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,  «Με το συνολικό μηνιαίο κόστος σπουδών ενός φοιτητή να ξεπερνά πλέον τα 1.000 ευρώ,  καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη η έναρξη ή και η συνέχιση των σπουδών σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας οικογενειακής κατοικίας για ολοένα και περισσότερους φοιτητές». Και σημειώνουν ότι: «Τη στιγμή που η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά θλιβερή πρωτιά στις δαπάνες στέγασης, το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς». 

Ο Αλ. Χαρίτσης και οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ επισημαίνουν ότι:  «η διαμονή σε κάποιο από τα ελάχιστα δωμάτια των φοιτητικών εστιών της χώρας αφορά επί της ουσίας αποκλειστικά τους φοιτητές με μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα» και την ίδια στιγμή: «Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένοντας πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ολοκληρώνει το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζοντας με συνέπεια τις εξαγγελίες της για την κατάργηση και της δωρεάν στέγασης στις φοιτητικές εστίες». «Στο πλαίσιο αυτό», τονίζουν οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, «οι διοικήσεις των φοιτητικών εστιών -όπως αυτή της Καλαμάτας και των Χανίων- απαιτούν από κάθε δικαιούχο φοιτητή μίσθωμα εγγύησης  ύψους 50 ευρώ, θέτοντας μάλιστα ως όρο πως αν αυτή δεν καταβληθεί οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο που δικαιούνται».

Ο Πρόεδρος και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και οι Βουλευτές της Κ.Ο. χαρακτηρίζουν «ευθύ εμπαιγμό προς την φοιτητική κοινότητα την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στα 125 ευρώ το μήνα, όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400-500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα (!)» και υπενθυμίζουν ότι: «Όπως μας έχει προϊδεάσει εδώ και δύο χρόνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δρομολογεί την είσοδο ιδιωτών και την επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες με την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης και οι Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ επισημαίνουν ότι: «Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μπορούν να διαμένουν δωρεάν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, έχει θέσει σε εφαρμογή και ολοκληρώνει το σχέδιό της ανοίγοντας νέα αγορά για τους ιδιώτες» και ερωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει την εγγύηση των 50 ευρώ για την άμεση και δωρεάν εισδοχή των φοιτητών στα δωμάτια των φοιτητικών εστιών;
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγης καθώς και σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων;
  3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών χωρίς ενοίκιο καθώς και στην άμεση επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών;