Δευτέρα
7
Οκτώβριος
TOP

Θανατηφόρες συνδέσεις με ρευματοκλοπές στη Μεσσηνία -Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Live News στο MEGA (video)

Καλώδια εντελώς πρόχειρα ενωμένα, πολλές φορές «γυμνά», άλλοτε μπλεγμένα σε δένδρα, άλλοτε θαμμένα στη γη, κάποιες φορές περνώντας από σημεία με νερά. Εκατοντάδες μέτρα καλωδίων ρεύματος που κρέμονται από κολώνες της ΔΕΗ με την «ουρά» τους να καταλήγει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε παραπήγματα οικισμών Ρομά που συνεχίζουν ακάθεκτοι τις ρευμοτοκλοπές!

Μπορεί το φαινόμενο στη χώρα να σημείωσε μια …κάμψη πριν από περίπου έξι χρόνια, τελευταία βρίσκεται ξανά σε έξαρση με το κόστος να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές!

Οι ύποπτοι … συνήθεις που ειδικά στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν αποθρασυνθεί εντελώς αφού ακόμα και μετά από πάθημα φαίνεται να μην έμαθαν το μάθημα. Τον Αύγουστο και σε διάστημα μικρότερο του μισού μήνα οι ρευματοκλοπές που «τροφοδοτούσαν» παράνομα τον καταυλισμό στην περιοχή της Αγίας Τριάδας προκάλεσαν φωτιές, μια εκ των οποίων άφησε πίσω της περίπου 30 στρέμματα καμένης αγροτικής έκτασης, έφτασε κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια της περιοχής, ενώ οι καπνοί κάλυψαν την πόλη της Καλαμάτας.

Κι όμως, το πάθημα δεν έγινε μάθημα…

Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε ήταν τρομερό με τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες ανακαλύπτοντας αμέτρητα καλώδια ρεύματος στην περιοχή. Τα καλώδια τότε είχαν θεωρηθεί ως η πιθανή αιτία της φωτιάς, με τους πυροσβέστες που βρέθηκαν να κινδυνεύουν να κόβουν την παροχή ρεύματος για να σβήσουν τη φωτιά και να μην θρηνήσουμε θύματα. Οι ρευματοκλοπείς ωστόσο απτόητοι την επόμενη κιόλας ημέρα έριξαν ξανά «καμάκι» τροφοδοτώντας παρανόμως όλα τα παραπήγματα του καταυλισμού.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες το φαινόμενο συνεχίζεται ακόμη και σήμερα δίχως σταματημό όχι μόνο σε εκείνο το σημείο αλλά σε πολλά ακόμη σε ευρύτερη την περιοχή της Καλαμάτας.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με το κόστος, που σίγουρα δεν είναι αμελητέο, αλλά πρωτίστως με τον κίνδυνο που ελλοχεύει καθώς ένα τέτοιο καλώδιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Αφού τα αυτοσχέδια άγκιστρα, τα οποία είναι είτε λυγισμένες πρόκες είτε κομμάτια χαλκού, τις περισσότερες φορές είναι εκτεθειμένα και κάποιος ανυποψίαστος μπορεί να πέσει στην «παγίδα θανάτου».

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί πως το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και καθημερινά σχεδόν σχηματίζονται δικογραφίες για το εν λόγω αδίκημα σε βάρος ρομά. Όμως η τιμωρία δεν φαίνεται ικανή να τους πείσει να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη αυτή πράξη, αντιθέτως φαίνεται πως δεν τους τρομάζει και κάπως έτσι συνεχίζουν απτόητοι…

Xαρακτηριστικό και άκρως αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του Live News στο MEGA.