Κυριακή
27
Οκτώβριος
TOP

Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών γης και υποδομών – Γ. Κατσούλης: «Είναι αναγκαία η μακροπρόθεσμη πολιτική για το νερό» (video)

Η ανομβρία και η… αδιαφορία καταστρέφουν την ελαιοκαλλιέργεια. Ως μια κρίση που έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ανοχής χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Κινάλ, Γιώργος Κατσούλης, αυτήν που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας. «Ο κίνδυνος που είναι ορατός έχει να κάνει σχέση με το φυτικό κεφάλαιο», είπε καθώς «οι καρποί της ελιάς είναι αφυδατωμένοι πλήρως» και μια βροχή δύσκολα θα αλλάξει τα δεδομένα αφού «Οι ανάγκες σε νερό έχουν μεγαλύτερη αξία για το φυτικό κεφάλαιο» και στην πράξη πρόκειται για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Για να θέσει στη συνέχεια το μείζον ζήτημα των υποδομών καθώς όπως είπε «κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να τρέξουν, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια για κάποιο λόγο, αυτό θα αναζητούμε ίσως πιο εντεταλμένα σε μια άλλη στιγμή, όμως πρέπει να πάμε σε μικρότερης κλίμακας και μεγαλύτερης γεωγραφικής διασποράς παρεμβάσεις για το νερό» καθώς «χρειαζόμαστε νερό για να συνεχίσει να υπάρχει καλλιέργεια» καλώντας την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και η κεντρική πολιτεία.

Τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα με τον κ. Κατσούλη να κάνει λόγο για «μια δραματική αλλαγή προς το χειρότερο»  τονίζοντας πως έχει η ώρα των αποφάσεων σε ότι έχει να κάνει με το νερό θέλοντας και την κοινωνική διάσταση του θέματος καθώς επικρατεί απογοήτευση και το σκηνικό όπως διαμορφώνεται λειτουργεί αποθαρρυντικά για νέους αγρότες  που φαίνεται να εισέρχονται όλο και λιγότεροι στον πρωτογενή τομέα.

Κλείνοντας έθεσε το εξίσου σημαντικό ζήτημα των αποζημιώσεων λέγοντας πως «ο ΕΛΓΑ πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί να συμπεριλάβει κι άλλες περιπτώσεις, διότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα (…) και δεν μπορούμε να βρισκόμαστε με τον ίδιο υφιστάμενο πλαίσιο.»

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο ο κ. Κατσούλης είπε πως «Τα πεδινά σημεία με ορίζοντα προς τη θάλασσα δείχνουν μια καλύτερη συμπεριφορά τα ορεινά σημεία έχουν βγει ήδη νοκ άουτ!»

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Κατσούλης είναι και εκείνο των εργατικών χεριών την ώρα μάλιστα που τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί και συνδυαστικά με το κόστος παραγωγής απομυζούν το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών.

«Είναι επίμαχο πρόβλημα που πάσχει την τελευταία 10ετία η γραφειοκρατία το κάνει ακόμα χειρότερα. Από τη μια ακούμε ελέγχους για τη χρήση εργατών και από την άλλη το να κάνει κάποιος αυτή τη διαδικασία είναι χρονοβόρα» για να επαναλάβει την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο. «Πρέπει να γίνει εύκολη πρόσκληση σε τρίτες χώρες, να δούμε το θεσμό της αγροτικής βίζας (…) και τα ημερομίσθια είναι εκτοξευμένα πλήρως. Είναι αναγκαία», όπως είπε, «η μακροπρόθεσμη πολιτική».