Είναι η εποχή του χρόνου που περιμένουμε όλοι πως και πως για να χαλαρώσουμε, διασκεδάσουμε και να το παρακάνουμε. Ωστόσο με κάποια πράγματα πρέπει να προσέχουμε, όπως το αλκοόλ, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Χάρη Γεωργακάκη.
Η περίοδος των εορτών χαρακτηρίζεται και από σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Από τον Δεκέμβριο με τις πολλές ονομαστικές εορτές μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε και το γλέντι κορυφώνεται, τα ποτά δίνουν και παίρνουν.
Τίθεται λοιπόν το βασικό ερώτημα «τι και πόσο μπορούμε να πιούμε στις γιορτές;».
Αυτό που κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες, και μάλιστα πολλές
Ανεξάρτητα από το χρώμα του ποτού, ένα γραμμάριο αλκοόλ θα μας δώσει επτά θερμίδες.
Αυτές φυσικά δεν είναι πάντα ίδιες για όλα τα ποτά καθώς εξαρτώνται από τους αλκοολικούς βαθμούς του καθενός. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), και το κρασί, με περίπου 12%, και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40%. Κατά συνέπεια, η σύσταση των διατροφολόγων είναι να επιλέγουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί.
Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr