
«Ενεργός πολιτικός είμαι, δεν είμαι βουβός χειροκροτητής» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης επεξηγώντας την θέση του, που περιλαμβάνει την έκφραση των αγωνιών και των ανησυχιών οι οποίες ξεκινούν από την κοινωνία και φθάνουν στην εμπεριστατωμένη αναφορά πλέον σχεδόν από το σύνολο των φορέων γύρω από τα μείζονα προβλήματα που προκαλεί το ΠΔ για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο κ. Αυγενάκης μάλιστα το έκανε απολύτως ξεκάθαρο απαντώντας και στα… τρολ που λένε πως κάνει αντιπολίτευση στο ίδιο του το κόμμα. «Αντάρτικο δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ανησυχία» τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου «Κανένας δεν είπε για απόσυρση εδώ και τώρα του πραγματικού διατάγματος, ούτε το ΤΕΕ ούτε ο Αυγενάκης. Χρειάζεται διαβούλευση, χρειάζεται μια σωστή μετάβαση για την εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας… Κι εγώ όφειλα να προσπαθήσω εντός του οργάνου, της κοινωνικής ομάδας, και με προσωπικές παρεμβάσεις και επιστολή που έχω και επιστολές προς τον κ. Μητσοτάκη να τεκμηριώσω και να πείσω για την ανάγκη εφαρμογής έστω και μέρους των προτάσεων των οποίων προτείνω». Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα σχολίασε «Συμφωνώ ότι πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το ασαφές πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, ώστε να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητα και η αναρχία στη δόμηση και όλο αυτό το πλέγμα πολλών παραλήψεων και ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ωστόσο δημιουργούνται πολύ σοβαρά ζητήματα». Αυτά μάλιστα και με την ιδιότητα του μηχανικού και με στοιχεία τα προσδιόρισε με τα χιλιάδες ακίνητα που καθίστανται σε πολλά σημεία της χώρας πλέον εκτός σχεδίου. Με τα οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια και με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις οικονομικές άδειες, που είναι σε εξέλιξη. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς, ούτε όσοι έχουν ήδη χτίσει, εντός της τελευταίας οχταετίας. Μάλιστα τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΤΕΕ, είναι ανηνσυχητικά όταν λέει ότι το 92% των οικισμών της χώρας είναι κάτω των 2.000 κατοίκων. Επικαλούμε στοιχεία δημοσιευμένα σε επίσημη ανακοίνωση του οργάνου. Το 80% των οικοπέδων απειλούνται με αποχαρακτηρισμό, ενώ εκτιμάται, κατά το ΤΕΕ, ότι θα είναι πάνω από 100 δις ευρώ η απώλεια της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Ενώ αναφέρουν για 8.500 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2024 σε αυτούς τους οικισμούς και που σήμερα έχουν προβλήματα. Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ παρακαλώ, που δεν αμφισβητείτε, λέει ότι στους πρώτους μήνες του 2025, στο 17,3% καταγράφεται η μείωση της οικοδομικής άδειας, στο 37,2% καταγράφεται η μείωση στην επιφάνεια του οικοδομήσιμου και στο 38,4% καταγράφεται η μείωση στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας, που σημαίνει, δηλαδή, ότι μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά»…
Μεταξύ άλλων μιλώντας για τις προτάσεις του υπογράμμισε «Θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για προστασία καλόπιστων ιδιοκτητών, να μη δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ασφυξίας πρότεινα την άμεση οριοθέτηση με σαφές χρονοδιάγραμμα και δέσμευση για σταδιακή μετάβαση. Πρότεινα να υπάρξει εύλογος χρόνος προσαρμογής και όχι αιφνιδιασμός προσαρμογής στους δήμους, προσαρμογής από τους μηχανικούς και από τους πολίτες ή τους μικροϊδιοκτήτες. Πρότεινα την συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη περιοχών που αναπτύχθηκαν μετά το 1983 με κριτήρια τεκμηριωμένα, κοινωνικά δίκαια και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ».