Σάββατο
6
Δεκέμβριος
TOP

Λιανικό εμπόριο: Αισιόδοξες οι προβλέψεις για τις πωλήσεις μόνο στον κλάδο των πολυκαταστημάτων – Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ

Παρά την νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την πτώση και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, το λιανικό εμπόριο ήταν ένας από τους δύο – μόνο – κλάδους όπου το κλίμα εμφανίζει σημαντική βελτίωση, οδηγούμενο από τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις στα πολυκαταστήματα.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται σημαντικά τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 113,5 μονάδες, από 106,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Αισιοδοξία για τις πωλήσεις στα πολυκαταστήματα

Η βελτίωση αυτή αφορά τον κλάδο των πολυκαταστημάτων, καθώς οι υπόλοιποι από τους εξεταζόμενους βασικούς κλάδους εξασθένισαν ήπια ή διατηρήθηκαν αμετάβλητοι.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται και στρέφονται θετικές στις +78 (από -3) μονάδες, ενώ παράλληλα οι έντονα θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου διατηρούνται αμετάβλητες στις +78 μονάδες.

Τρόφιμα – ποτά – καπνός: Οι προσδοκίες

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός εξασθένισε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 112,7 (από 114,3) μονάδες, ήπια υψηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (109,4 μον.).

Υφάσματα – ένδυση – υπόδηση: Θετικές προβλέψεις

Ήπια πτωτικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, και διαμορφώνεται στις 105,7 (από 107,0) μονάδες, έντονα χαμηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο πέρυσι (127,2 μον.).

Οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται ελαφρά (-43 από -36 μονάδες), ενώ αντίθετα οι ήπια αρνητικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα εξασθενούν έντονα και στρέφονται θετικές στις +43 μονάδες, από τις -4 μονάδες το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.ot.gr/ πατώντας ΕΔΩ