Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Aλ. Χαρίτσης: Εξωστρέφεια & ολοκλήρωση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων

Διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε έναν καθαρό διάδρομο για 15 χρόνια, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρουσίαση της ενότητας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανάπτυξη για όλους – αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε όλες της τις δυνάμεις για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε την κοινωνική πλειοψηφία, τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους.

Διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε έναν καθαρό διάδρομο για 15 χρόνια, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην αρχή μιας θετικής πορείας.

Σε αυτή τη νέα αρχή, ο χαρακτήρας της ανάπτυξης και ο παραγωγικός προσανατολισμός της χώρας μας είναι κορυφαίο ζήτημα που θα καθορίσει το αύριο της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα.

Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη  δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Αν έπρεπε να περιγράψω με μια λέξη, αυτό το αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτή θα ήταν η υποβάθμιση: υποβάθμιση της εργασίας, της περιφέρειας, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Μην ξεχνάμε ότι επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2010 – 2014) 200.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις διέκοψαν δραστηριότητα, απωλέστηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφήνοντας εκτεθειμένη τη μεσαία τάξη στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (ποσοστό ρεκόρ 36%).

Ένα μοντέλο βασισμένο στη Διαφθορά, την Αδράνεια, την κακοδιαχείριση και το έλλειμμα Αξιοπιστίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, τα κονδύλια των Αναπτυξιακών Νόμων δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ήταν παγωμένα από την ΕΕ, ακριβώς λόγω των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς.

ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ

Απέναντι σε αυτό το  χρεοκοπημένο μοντέλο αντιπαραθέσαμε ένα σύγχρονο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Α. Ξεκινήσαμε από το αυτονόητο. Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας.

Α1. Στο σκέλος της χρηματοδότησης

Αξιοποιήσαμε με διαφάνεια και αξιοκρατία  τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο μέγιστο βαθμό (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Γιούνκερ, νέος Αναπτυξιακός Νόμος).

Αλλάξαμε ριζικά τη φιλοσοφία της αξιοποίησης των αναπτυξιακών πόρων. Ενώ πριν κατευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς, εμείς δώσαμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νέα παραγωγικά στρώματα,

Δημιουργήσαμε μια σειρά από προγράμματα για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την τεχνολογική και ψηφιακή τους αναβάθμιση, τη μεγέθυνση καθώς και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, από το 2015 αυξήθηκε κατά 40.000 ο αριθμός ΜμΕ.

Δημιουργήσαμε  στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα με το EquiFund, το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη, ύψους 500 εκ. ευρώ.

Προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε καταγραφή της βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και την οργάνωσή της σε Βιομηχανικά και Επιχειρηματικά Πάρκα, μειώνοντας το κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον.  (Εξυγίανση Ασωπού, της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας, με 200 εκ. ευρώ).

Εργαστήκαμε για την ανάσχεση του brain drain, εξασφαλίζοντας 250 εκ. για υποτροφίες σε 8.000 ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, έναντι 80 εκ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας:

Συστήσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα αναπτυξιακής πολιτικής για κάθε σύγχρονη οικονομία.

Α2. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις θεσμικού εκσυγχρονισμού για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα;

74.000 επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους  18μήνες.

Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο μετά από έναν αιώνα (από το 1920 ο νόμος για τις ΑΕ!),

Β. Με το βλέμμα στραμμένο στις νεότερες γενιές, προχωρήσαμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θέτουν την Κλιματική κρίση και την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο.

Διαμορφώσαμε Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030.

Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε τον καινοτόμο θεσμό των Ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αναπτυχθούν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές ανάγκες.

Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Γ. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό επικεντρώσαμε στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναβαθμίζουμε με προσωπικό και χρηματοδότηση τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων.

Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, εξασφαλίζοντας 2,6 δισ. ευρώ στους δήμους για έργα τοπικών υποδομών.

Υλοποιούνται έτσι δεκάδες έργα πνοής για τις τοπικές κοινωνίες, όπως η αναβάθμιση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου ή το έργο διαχείρισης λυμάτων γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, με τη συνεργασία 5 Δήμων, που διασφαλίζει την ποιότητα νερού ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Έργα απόλυτης προτεραιότητας τα οποία εκκρεμούσαν δεκαετίες και τώρα υλοποιούνται!

Υποστηρίζουμε τα νησιά με το μεταφορικό ισοδύναμο και Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.

Δ. Όλα αυτά έγιναν δυνατά γιατί για πρώτη φορά στη χώρα μας καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Με προτεραιότητες, σαφή χρονοδιαγράμματα και στοχοθεσία, έπειτα από εκτενή διαβούλευση με την κοινωνία στα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα, υιοθετώντας πλήρως τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

Μια Αναπτυξιακή Στρατηγική στην οποία εντάσσεται το Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το σχέδιο τη συλλογική οργάνωση των αγροτών μας, η ανάπτυξη σύγχρονων και βιώσιμων μορφών τουρισμού όπως ο τουρισμός υγείας, η προσαρμογή στην Ψηφιακή Οικονομία, οι συνέργειες μεταξύ της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και της βιομηχανίας.

Διότι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας – η αντιμετώπιση των διευρυμένων κοινωνικών ανισοτήτων, της κλιματικής απειλής και της νέας τεχνολογικής επανάστασης – επιτάσσουν αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές.

Πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν υποκύπτουν στις αποτυχημένες συνταγές της απορρύθμισης των αγορών, όπως προτάσσουν οι νεοφιλελεύθεροι.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι: Η ίδια η ύπαρξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής συνιστά μεταρρυθμιστική τομή για τη χώρα μας!

ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ

Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών.

Για μην ξαναγυρίσουμε στις γνώριμες παρωχημένες πρακτικές της χωρίς στόχευση κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας».

Για να μην δημιουργηθούν νέες «φούσκες» όπως στο παρελθόν (χρηματιστήριο, κόκκινα δάνεια, περιπτώσεις «energa»).

Για να μην επιστρέψουμε στην καθεστωτική νοοτροπία των πελατειακών δικτύων και της ανάπτυξης των «ημετέρων».

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ

Θα κωδικοποιούσα τις παρεμβάσεις σε ένα τρίπτυχο:

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Α. Για την εξωστρέφεια

Θέτουμε φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στρατηγικούς στόχους:

Διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 (Ήδη αυξήσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ, έναντι ετήσιου μέσου όρου 1% μεταξύ 1995 – 2015).

Περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. (Υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών που ήδη βρίσκονται στο 33%).

Για να το πετύχουμε αυτό, κινητοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Β. Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις σε:

Χωροταξία, Δικαιοσύνη και Χρηματοδότηση.

Ολοκληρώνουμε το Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2021.

Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021 για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Γ. Πρωταγωνιστούμε στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια:

Υλοποιούμε τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

Ολοκληρώνουμε τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή  στην  κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Εντάσσουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ψηφιακή εποχή, με το έργο της Ευφυούς Γεωργίας, για καλύτερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Φίλες και φίλοι,

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων.  Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις “δυνάμεις της αγοράς” που έχουν  βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης .

Απέναντι στη λογική του εύκολου κέρδους και των πελατειακών σχέσεων που πρεσβεύει η ΝΔ και η οποία οδηγεί στη  διεύρυνση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εμείς, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο:

Για την πολύπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και τη αναβάθμιση  του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της.

Για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων  της και όχι τη μετατροπή τους σε φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Δεν τα πετύχαμε όλα – οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλαπλάσιες – πετύχαμε όμως πολλά!

Αυτό λοιπόν το σχέδιο και όλα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια θα υπερασπιστούμε στις 7 του Ιούλη».