Δευτέρα
4
Δεκέμβριος
TOP

Α. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Για την απένταξη σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που υποβλήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις λίγες μέρες πριν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης. Η ερώτηση συνυπογράφεται από  30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «Λίγες μέρες πριν την νέα εθνική τραγωδία και ενώ ακόμα η χώρα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια φορά προχώρησε με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, στην υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» χαρακτηρίζοντας προσχηματική την ολιγοήμερη ηλεκτρονική διαβούλευση που  πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο των θερινών διακοπών με κλειστή τη Βουλή και με ένα κείμενο μόλις 8 σελίδων με γενικόλογες κατευθύνσεις. Τονίζουν δε, ότι  η μοναδική ενημέρωση προέρχεται από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκ ευρώ λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης» και μάλιστα «ότι μεταξύ των έργων που προτείνεται να απενταχθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G, που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, κάποια έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών».

Ο Αλ. Χαρίτσης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές καταλήγουν επισημαίνοντας ότι «πέρα από το γεγονός ότι η αναθεώρηση, που υπέβαλε προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αφαίρεση σημαντικών έργων λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους, αποδεικνύει τουλάχιστον προχειρότητα και ανεπαρκή σχεδιασμό καθόσον το στενό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούσε εξαρχής την ένταξη ώριμων έργων ή τουλάχιστον την επιτάχυνση ενεργειών ωρίμανσης, στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να εστιάσουμε στα αντιπλημμυρικά έργα και η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα από τα έργα αφαιρούνται από τη λίστα έργων του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; (λίστα συγκεκριμένων έργων με προϋπολογισμούς).
  2. Για ποιους λόγους αφαιρούνται τα έργα αυτά και κυρίως τυχόν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; (αναλυτικά τους λόγους αδυναμίας υλοποίησης και αφαίρεσής τους).
  3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά προκειμένου να υλοποιηθούν; Έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης (αναλυτικά) για κάθε έργο που αφαιρείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης;
  4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (αναλυτικά για κάθε έργο) των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που είτε παραμένει προς υλοποίηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είτε σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από άλλη πηγή;

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

 

1.      Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
2.      Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3.      Τον  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
4.      Τον  Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

ΘΕΜΑ:  «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία προκαλούν θλίψη, δέος και οργή, με ολόκληρα χωριά να έχουν σκεπαστεί από το νερό, γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, φράγματα να έχουν σπάσει, ανείπωτες καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες. Πάνω από όλα όμως μετράμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ελπίζουμε οι αγνοούμενοι να βρεθούν ζωντανοί.

Λίγες μέρες πριν την νέα εθνική τραγωδία και ενώ ακόμα η χώρα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια φορά προχώρησε με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, στην υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Με μια προσχηματική διαβούλευση κατά την περίοδο των θερινών διακοπών με κλειστή τη Βουλή και με ένα κείμενο μόλις 8 σελίδων με γενικόλογες κατευθύνσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκ ευρώ λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης και αντικατάστασή τους με άλλα πιο ώριμα έργα. Στα εν λόγω δημοσιεύματα (πχ. https://www.kathimerini.gr/economy/562589212/arrythmies-sto-tameio-anakampsis-kovontai-erga-800-ekatommyrion/) αναφέρεται ότι μεταξύ των έργων που προτείνεται να απενταχθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G, που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, κάποια έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών.

Πέρα από το γεγονός ότι η αναθεώρηση, που υπέβαλε προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αφαίρεση σημαντικών έργων λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους, αποδεικνύει τουλάχιστον προχειρότητα και ανεπαρκή σχεδιασμό καθόσον το στενό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούσε εξαρχής την ένταξη ώριμων έργων ή τουλάχιστον την επιτάχυνση ενεργειών ωρίμανσης, στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να εστιάσουμε στα αντιπλημμυρικά έργα και η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Επειδή ο γενικός στόχος της ανθεκτικότητας του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνίσταται στην ικανότητα αντιμετώπισης οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κλυδωνισμών ή διαρκών διαρθρωτικών αλλαγών κατά τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με όσα ορίζει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ.

Επειδή το περιεχόμενο της πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστο στα πολιτικά κόμματα, τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και τους ίδιους τους πολίτες, τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε εξάλλου και κατά την αρχική διαδικασία σύνταξης και υποβολής του Σχεδίου για έγκριση από την ΕΕ.

Επειδή στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης περιέχονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφαιρούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατά την αναθεώρησή του λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητας έκαστος:

  1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα από τα έργα αφαιρούνται από τη λίστα έργων του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; (λίστα συγκεκριμένων έργων με προϋπολογισμούς).
  2. Για ποιους λόγους αφαιρούνται τα έργα αυτά και κυρίως τυχόν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; (αναλυτικά τους λόγους αδυναμίας υλοποίησης και αφαίρεσής τους).
  3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά προκειμένου να υλοποιηθούν; Έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης (αναλυτικά) για κάθε έργο που αφαιρείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης;
  4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (αναλυτικά για κάθε έργο) των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που είτε παραμένει προς υλοποίηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είτε σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από άλλη πηγή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αναγνωστοπούλου Σία

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος