Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Αφήνουν… αθωράκιστη την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – Απορρίφθηκε η προσφυγή ενάντια στην απόφαση Γεωργαντά

Απέρριψε την προσφυγή το ΣτΕ την οποία είχαν καταθέσει ο ΣΥΜΕΠΟΠ, η Ένωση Μεσσηνίας και οι λοιποί φορείς, ενάντια στα όσα επέβαλε η απόφαση Γεωργαντά με την απελευθέρωση -ουσιαστικά- του ονόματος της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.

Η εξέλιξη αυτή -αναμένεται να καθαρογραφτεί η απόφαση- δημιουργεί νέα δεδομένα δίνοντας το “διαβατήριο” σε όποιον καλλιεργεί Ελιά Καλαμών σε όλο τον πλανήτη να οικειοποιείται το όνομα Καλαμάτα στις αγορές παντού. Από την πλευρά τους οι μεταποιητές και οι Ενώσεις τους “πανηγυρίζουν” για τα όσα διαμορφώνονται, πλέον, σημειώνοντας πως “δικαιώθηκα픨.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Γιάννης Πάζιος,  σημείωσε ότι πρακτικά η ονομασία προέλευσης Καλαμάτα που «ήταν προστατευμένη» και είχε «συγκεκριμένες προδιαγραφές» δεν είναι πια!

Με την ένταξη της ονομασίας «Καλαμάτα» στον Εθνικό Κατάλογο της Ελλάδας όπως είπε ο πρόεδρος της ΣΥΜΕΠΟΠ «ο καθένας, εντός και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, εντός και εκτός Ελλάδας μπορεί να διακινεί προϊόν με ονομασία Καλαμάτα. Αυτό θεωρούμε ότι θα αποβεί ολέθριο για την εξέλιξη της εθνικής παραγωγής της Ελιάς Καλαμών. Όπως είχαμε πει και στην πρώτη απόφαση του ΣτΕ εμείς δεν πανηγυρίζουμε διότι το πρόβλημα παραμένει. Το πρόβλημα σημαίνει ότι και η ελιά μένει αθωράκιστη, κι εμείς δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε… Ο μόνος που μπορεί να τρίβει τα χέρια του είναι κάποιος που θέλει να κάνει εισαγωγές ελιάς καλαμών από άλλες χώρες και να τις πουλά με την ονομασία Καλαμάτα». Για να κρούσει κώδωνα κινδύνου λέγοντας ότι «Τα συμφέροντα τα παραγωγών ναρκοθετούνται» είπε και τόνισε ότι «απαιτούνται όραμα και λύσεις».

Ευχαριστώντας όλους τους φορείς για τον αγώνα που έδωσαν «για έναν αγώνα με προτάσεις και λύσεις με εθνικό χαρακτήρα» Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται είναι στη «βούληση του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί έχει αρκετές φορές τονίσει την αξία του ΠΟΠ προϊόντος, να δούμε ποια είναι η πρόθεσή του για το θέμα της προστασίας του ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και πως μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη που έχει δημιουργηθεί». Για να σημειώσει ότι «υπάρχει δυνατότητα στο υπουργείο να εκδώσει κανόνες χρήσης της ονομασίας.»

Κλείνοντας ο κ. Πάζιος είπε ότι «…όσοι πανηγυρίζουν σφάλλουν. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία και θα κριθούμε με όρους του μέλλοντος. Δεν μπήκαμε ποτέ σε κόντρα και διένεξη. Πρωτίστως μέλημά μας είναι τα συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και του τυποποιητή.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Π. Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Ανοίγει πλέον ο ασκός του Αιόλου»

Παρά τον αγώνα μας, τις προειδοποιήσεις και τις αιτιάσεις μας, δυστυχώς σήμερα το ΣτΕ νομιμοποίησε τις υπουργικές αποφάσεις που επιτρέπουν σε κάθε ελιά Καλαμών να ονομάζεται “ελιά Καλαμάτας”. Η απόφαση αυτή ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε κάθε Τούρκο, σε κάθε Τυνήσιο, σε κάθε Αιγύπτιο ή άλλον παραγωγό ή μεταποιητή, να μπορεί πλέον νόμιμα να πουλά τα προϊόντα του με την ονομασία «Καλαμάτα» στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προφανώς στην Ελλάδα υπάρχει Κράτος Δικαίου και προφανώς οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε όμως ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική προς το συμφέρον των αγροτών μας. Διότι με τον τρόπο αυτό εκχωρείται δωρεάν και αμαχητί μια κατοχυρωμένη και προστατευόμενη ονομασία. Και διότι με δικές μας ενέργειες, αντί να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, επιλέξαμε να ανοίξουμε τον «ασκό του Αιόλου» και να μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.

Υποσχέθηκα ότι δεν θα πάψω ποτέ να υπερασπίζομαι τα δίκαια των παραγωγών του τόπου μας. Διότι πιστεύω βαθιά ότι κάθε εργαζόμενος, κάθε αγρότης δικαιούται να καρπώνεται τα αποτελέσματα των κόπων του και της δουλειάς του. Γι’ αυτό ως Έλληνας και ως Μεσσήνιος, εύχομαι να κάνω λάθος. Και να μην χρειαστεί κάποτε να πούμε ότι σήμερα με τα ίδια μας τα χέρια βγάλαμε τα μάτια μας.

Πλέον οφείλουμε να κοιτάξουμε μόνο μπροστά και να αναλογιστούμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Διότι παρά ελαχίστων παραφωνιών, σύσσωμη η Μεσσηνία ενώθηκε πίσω από το αίτημα για ειλικρινή διάλογο και δίκαιη λύση, παρότι αυτή δεν ήρθε. Πρέπει να χτίσουμε επάνω σε αυτήν την παρακαταθήκη, να εργαστούμε μαζί για τον «αγώνα τον καλό» με γνώμονα το αληθινό, το δίκαιο και το σωστό. Και με την ίδια πίστη, την ίδια αφοσίωση και την ίδια μαχητικότητα, να δώσουμε το παρόν στις επόμενες «μάχες» για το καλό των ανθρώπων και του τόπου μας, ώστε να είναι εκείνες οι νικηφόρες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕΠΕΛ

Επιτέλους μετά 12 μήνες από την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης φορέων της Μεσσηνίας κατά της 1773/251445/1.9.2022 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ γνωστής και ως “Απόφασης Γεωργαντά”, πρυτάνευσε η λογική και εκδόθηκε σήμερα η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης και δέχτηκε τις Παρεμβάσεις μας, δικαιώνοντας την “Απόφαση Γεωργαντά”.

Η σημερινή Απόφαση του ΣτΕ:

 • Βάζει οριστικό τέλος στο τραγικό αδιέξοδο της παρ’ ολίγον απώλειας των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που:
  • παράγονται από:
   • 000+ ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλες τις παραγωγικές Περιφέρειες της χώρας,
  • μεταποιούνται και συσκευάζονται από:
   • 150+ μεταποιητικές-εξαγωγικές
    επιχειρήσεις,
  • εξάγονται:
   • 000+ τόνοι σήμερα με το ελληνικό παγκόσμιο brand name “Kalamata olives” και 120.000 τόνοι “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία νέων φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που εισέρχονται συνεχώς στην παραγωγή,
  • σε:
   • 100+ χώρες,
  • που αποφέρουν:
   • 250+ εκατ. ευρώ σήμερα και 400+ εκατ. ευρώ “αύριο”.
  • Καθησυχάζει και ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας,
  • Δεν εμποδίζει καθόλου την διάθεση του εμπορικού τύπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”,
  • Παρέχει την χρονική ευχέρεια -χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας των εξαγωγών και της οικονομικής καταστροφής των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων- να συνεννοηθούν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών για την δημιουργία προστατευόμενης ονομασίας για όλο το παραγόμενο προϊόν της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας.

Για την συμβολή τους στον αγώνα για την άρση των εμποδίων και την συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και στην έκδοση της δίκαιης Απόφασης του ΣτΕ, ευχαριστούμε δημόσια:

Τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ.Γεωργαντά για τα άμεσα αντανακλαστικά του στην επίλυση “Γόρδιου δεσμού” που έπληττε τον κλάδο.

Την δικηγόρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που τάχθηκε με αίσθημα ευθύνης, ήθος και μαχητικότητα, στηρίζοντας ολόκληρο τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών, αντιμετωπίζοντας ακόμα και προσωπικές επιθέσεις.

Ευχαριστούμε θερμά επίσης:

 • Τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,
 • Τους Δήμους Αγρινίου, Καμμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
 • Τους Προέδρους Των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη, Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση και Ηλείας κ. Κ.Νικολούτσο,
 • τους κ.κ. Δ.Τσίνα και Γ.Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ” που αποτέλεσαν την τεχνική μας ομάδα και στήριξαν καθοριστικά τη νομιμότητα της Υπουργικής Απόφασης και
 • τα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα μας.

Από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ επισημαίνει τα εξής:

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε  το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα €250 εκατ.ετησίως.

Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.

Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).

Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία“KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα  επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”/PDO “ELIA KALAMATAS” (277 τον. μέσο όρο ετησίως).

Η Απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος.

Εκφράζουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στον πρ.Υπουργό ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου αυτού εθνικού θέματος που ταλάνιζε τον κλάδο.

Ευχαριστούμε την δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που πίστεψε και στάθηκε δίπλα μας από την αρχή στην εθνική αυτή προσπάθεια και πάλεψε με ζήλο ακόμα και με προσωπικό κόστος.

Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για την συμβολή τους στην δίκαιη αυτή Απόφαση:

 • Στον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας, κ.Ν.Φαρμάκη,
 • Στους Δήμους Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
 • Στους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη και Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση,
 • Στον Πρόεδρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργο Ντούτσια και το Δ.Σ. της Οργάνωσης, Α.Ε.Σ. Στυλίδας, Α.Σ.“Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας”, Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας και Α.Σ. “Αγ.Μάμμα Χαλκιδικής”,
 • Ιδιαίτερη και ξεχωριστή αναφορά στην Τεχνική μας Oμάδα, τους κ.κ. Δημήτρη Τσίνα και Γεράσιμο Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”,
 • Στα μέλη μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ υπέρ της “Απόφασης Γεωργαντά” και στους συνεργαζόμενους δικηγόρους τους κ.κ. Καθηγητή Σπ.Βλαχόπουλο, Ξ.Παπαρρηγόπουλο, Αχ.Παπουτσάκη και Σ.Αναγνωστάκου,
 • Στις επιχειρήσεις και φορείς των Π.Ε. που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας από το 2017. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας,
 • Στα τρία κόμματα του δημοκρατικού τόξου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την εθνική λύση που έδωσε η “Απόφαση Γεωργαντά”,
 • Όλους τους Υπουργούς και βουλευτές από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
 • Σε όλα τα μέλη μας, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια,
 • Στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για την προβολή των θέσεων της ΠΕΜΕΤΕ,
 • και στις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα, ιδιαίτερα από τις περιοχές που προκλήθηκε έντονος διχασμός, καθώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε το δίλημμα “ή το ΠΟΠ, ή η ποικιλία”.

Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς δικαιώνονται με την σημερινή Απόφαση του ΣτΕ.