Κυριακή
2
Απρίλιος
TOP

Αγωνία και… λαχτάρα σε εθνικά θέματα και οικονομία (video)

Το δίπτυχο των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας κυριαρχούν στην όλη επικαιρότητα με τις αβεβαιότητες ωστόσο να είναι αρκετές. Από τη μια η όλη κατάσταση με την Τουρκία να συνεχίζει το… απειλητικό της τέμπο και την ανησυχία να εντείνεται λόγω της εμπρηστικής αυτής ρητορικής και από την άλλη η Ελλάδα που απαντά και περνά από τα μηνύματα… κατευνασμού σε εκείνα της αποτροπής. Στην εξίσωση αυτή, πάντα και η εσωτερική κατάσταση έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ξεχωριστή η φετινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα και των υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές -που είχε θεσπίσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος- και η οποία έγινε με την παράλληλη επίδοση τιμής στον δημοσιογράφο, Διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” και συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974».

Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τιμή αυτή και σημείωσε “…είναι μεγάλη τιμή για μένα, γιατί είναι και η καταγωγή μου από το Διαβολίτσι, αλλά και γιατί ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ήταν στενός μου φίλος, που αγαπούσα και σεβόμουνα και η εκδήλωση είναι από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”.

Το βιβλίο είναι ο καρπός μιας ξεχωριστής έρευνας 25 ετών και περιέχει σπάνιο υλικό για την εκείνη την σκοτεινή περίοδο και όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαχελάς στο φόντο των προεκτάσεων θεμάτων που ακόμη και τώρα μας απασχολούν “οι ομοιότητες με το σήμερα είναι πολλές“.

Παράλληλα, ένας από τους ανθρώπους που έχουν υπογράψει την εξέλιξη της δημοσιογραφίας προχώρησε ερωτώμενος και σε ιδιαίτερες αναφορές για την σημερινή κατάσταση και τα εθνικά μας θέματα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του.

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί είναι μια χρονιά το 2023 όπου έχουμε εκλογές στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο. Έχουμε έναν Ερντογάν πάρα πολύ πιεσμένο, έχουμε μια διεθνή κατάσταση η οποία είναι χαοτική. Έχουμε έναν Ερντογάν που είναι τόσο πιεσμένος που δεν ξέρει που να πάει, θα πεθάνει ή θα πάει εξόριστος αν θα χάσει τις εκλογές, για αυτό θα τα δώσει όλα. Αυτή είναι η δική μου αγωνία, σε αυτούς τους μήνες χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μην έχουμε ένταση στο Αιγαίο, γιατί μοναδικό σκοπό έχει ή να κερδίσει τις εκλογές ή να τις αναβάλλει, όπως λέει το σύνταγμά του», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλη την Ευρώπη.

«Η Ελληνική κοινωνία και όλη η Ευρώπη θα πιεστούν πολύ μέσα στο χειμώνα. Υπάρχει μια μεσαία τάξη που νιώθει συρρικνωμένη εδώ και πολλά χρόνια μετά την οικονομική κρίση, τώρα έρχεται η ενέργεια, έρχεται ο πληθωρισμός, τα τρόφιμα που ανεβαίνουν, με τους μισθούς να μην ανεβαίνουν… Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, θα είναι μια κοινωνία που θα δοκιμαστεί πολύ», σημείωσε.

Λάμπρος Τζούμης στο BEST: «Βλέπουμε τα πρόδρομα σημάδια μιας κρίσης που κάποια στιγμή θα κορυφωθεί» 

Σε ετοιμότητα πρέπει να είναι η Ελλάδα για την κορύφωση της κρίσης με την Τουρκία, όπως εκτίμησε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης, σημειώνοντας πως η χώρα μας, όπως και να ‘χει, δεν χρειάζεται να φοβάται κάτι. «Βλέπουμε τα πρόδρομα σημάδια μιας κρίσης που κάποια στιγμή θα κορυφωθεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αλλά να προετοιμαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμης, ο οποίος τόνισε πως όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι δε… βλέπουν μια πολεμική σύρραξη αλλά ένα επεισόδιο, τύπου Ιμίων. “Η υποχωρητικότητα της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως φέρνει τον πόλεμο όλο και πιο κοντά”, ανέφερε ο κ. Τζούμης, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε πως η Τουρκία τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας.