Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αγορά κατοικίας: Υψηλές τιμές και αυξημένα επιτόκια, εμπόδια για αγοραστές

Πιέσεις στην αγορά κατοικίας, ιδίως σε ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών, αλλά και συνέχιση της ανοδικής πορείας των πράσινων κτιρίων γραφείων και των υποδομών logistics αναμένουν για το 2023 οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενώ περισσότερο αισιόδοξη, ιδίως για τα ακίνητα πολυτελείας, εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ) στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με την ΤΤΕ, «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Η όποια πρόβλεψη, ωστόσο, για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς είναι αρκετά επισφαλής στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς αφενός σχετικοί εγχώριοι δείκτες παρουσιάζουν μεικτές τάσεις και αφετέρου οι ισχυρές αγορές ακινήτων της Ευρώπης Œ και όχι μόνοŒ φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης στον αριθμό των συναλλαγών, στις τιμές και τις αποδόσεις». Παρότι στην Ελλάδα οι τιμές δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο υψηλό ρυθμό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των νέων στεγαστικών δανείων. Το 2022, το ύψος τους αυξήθηκε μεν κατά 20,7%, αλλά το 2021 η αντίστοιχη αύξηση ήταν υπερδιπλάσια, καθώς είχε ανέλθει σε 46,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (δ΄ τρίμηνο 2022), παρατηρείται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων επί τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, έπειτα από δύο έτη συνεχούς καταγραφής αύξησης της ζήτησης, πιθανώς λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Την ίδια στιγμή οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό, αγγίζοντας το 12,2% σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και 11,1% πανελλαδικά, έναντι ετήσιας αύξησης 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020. Η παραπάνω εξέλιξη καθιστά δυσκολότερη την απόκτηση κατοικίας αποκλειστικά με μετρητά, όπως συμβαίνει στο 80% των αγοραπωλησιών τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η αύξηση των επιτοκίων να έχει τελικά επίδραση στην ελληνική αγορά κατοικίας, ιδίως για ακίνητα μεγάλου κόστους, της τάξεως των 300.000-400.000 ευρώ, για τα οποία είναι δυσκολότερη η εξασφάλιση ίδιας χρηματοδότησης.

Οπως αναφέρει και η Trastor ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, «το αυξημένο ενεργειακό και κατασκευαστικό κόστος, αλλά και η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού προσφοράς, είναι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την επενδυτική και οικοδομική δραστηριότητα το νέο έτος, ωστόσο η επίδραση αυτή δεν αναμένεται ομοιογενής σε όλους τους κλάδους, καθώς διαφορετικές τάσεις και θεμελιώδη μεγέθη επικρατούν στους επιμέρους τομείς. Κλάδοι έντονα συνδεδεμένοι με εξωγενή και διαφοροποιημένη ζήτηση, όπως τα ξενοδοχεία, αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο στις αξίες τους, ενώ κλάδοι που επηρεάζονται έντονα από την πιστωτική επέκταση και από το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, όπως οι κατοικίες, αναμένεται να εμφανίσουν επιβράδυνση στη ζήτησή τους».

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.moneyreview.gr πατώντας εδώ